Na plaže po novim pravilima, ugostitelji: Sve je spremno za goste koje očekujemo po otvaranju granica
Budva, ilustracija

Na plaže po novim pravilima, ugostitelji: Sve je spremno za goste koje očekujemo po otvaranju granica

Na crnogorskom primorju otvorena je sezona. Šta očekuju ugostitelji?

Crnogorske plaže su otvorene, ali makar za sada "lijepe majske zore" uz more mogu da čekaju samo oni koji su se u ovoj zemlji našli prije pandemije korona virusa.

Granice još nisu otvorene, pa turisti iz inostranstva ne mogu još na kupanje na crnogorsku obalu.

Na plažama važi drugačiji red, a za razliku od prethodnih godina, ležaljke i suncobrani nisu postavljeni tik jedni uz druge, a u vodi može da bude samo određeni broj ljudi.

I dok će Srbija od 1. juna da otvori granice sa četiri susjedne zemlje, među kojima je i Crna Gora, za sada se ne zna kako će te države da postupe.

Od najoptimističnijih do najcrnjih scenarija

Aleksandar Milivojević je direktor jedne turističke agencije koja na primorje uglavnom dovodi goste sa frankofonog područja - iz Belgije, Švajcarske i Francuske.

Svi aranžmani rezervisani i uplaćeni za jun otkazani su ili prebačeni za narednu godinu, ali Milivojević se nada da će u mjesecima koji slede da bude gostiju.

"Ohrabrujuće je što Evropska komisija preporučuje otvaranje granica od 15. juna.U početku smo mislili da će to da bude samo za Šengensku zonu, ali ipak će da se odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana, što je i logično pošto smo najmanje bili zahvaćeni korona virusom, naročito Crna Gora", priča Milivojević za BBC na srpskom.

Živi u Kotoru i kaže da je sve spremno za početak sezone i goste koje očekuju odmah po otvaranju granica.

A kakva će sezona da bude?

"Scenariji su različiti - od najoptimističnijih do krajnje crnih, gdje je upitna ne samo ova, već i sledeća sezona", kaže Milivojević.

Kaže da je sada sve pod znakom pitanja iako ima nekih rezervacija za jul i avgust, pa i jesen.

"Krećem od sebe - da treba da idem sada na more, ne bih išao nigdje, ali razumijem one koji žele."

Uobičajene pripreme u privatnom smještaju

Nekoliko dana pred otvaranje plaža i kupališta, Ivana Radosavović Šćekić priprema sobe za goste uobičajeno - "kao i prethodnih godina".

Nova pravila se odnose na "kupališta i plaže i ugostiteljske objekte koji od 15. maja rade", kaže ova vlasnica apartmana u Šušnju.

"U našem objektu svaki apartman je odvojena cjelina a korišćenje zajedničkih prostorija, prvenstveno terasa, hodnika i stepeništa podrazumijevaće pojačane mjere higijene i dezinfekcije", priča Ivana.

Ivanini stalni gosti nisu otkazivali rezervacije.

"Prate kada će da se omoguće putovanja iz jedne zemlje u drugu i pod kojim uslovima, pa će u skladu sa tim eventualno da promijene termine dolaska", kaže ona.

Budvanki Aleksandri Mitrović neki gosti su otkazali dolazak, ali ima novih rezervacija.

"Otkazi su uglavnom iz zemalja u kojima je još uvijek aktuelna pandemija", kaže Mitrović za BBC na srpskom.

Kaže da se trudi da maksimalno poštuje sva pravila koja je vlada naložila, iako detaljnih uputstava još nema.

"Gostima ćemo da stavimo do znanja da će prostor njihovog boravka da bude dezinfikovan svakodnevno, kao o da oni sami treba da poštuju date instrukcije."

Hoće li da bude gubitaka, pitanje je na koje Mitrović za sada ne može da odgovori i kaže da se nada najboljem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.