Pilot projekat
Damir Šehović, Foto: Vlada Crne Gore

Šehović najavio

Pilot projekat "Digitalna učionica" početak sveobuhvatne transformacije obrazovnog sistema

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio je pilot projekat "Digitalna učionica" kojim će se, kako je naveo, započeti sveobuhvatna digitalna transformacija obrazovnog sistema.

"Slobodno mogu reći da je to prekretnica koja znači modernizaciju i osavremenjavanje obrazovnog procesa a istovremeno i odustajanje od anahronog tradicionalnog prevaziđenog načina prezentiranja nastavnog sadržaja", kazao je Šehović, gostujući u Dnevniku TVCG, prenosi portal Javnog servisa.

Kako je saopštio, projekat podrazumijeva da, od 1. septembra, svaki učenik prvog razreda, svih sedam i po hiljada učenika u 500 odjeljenja i njihovih 500 nastavnika, pored klasičnih udžbenika ima i dodatak digitalnih udžbenika, odnosno digitalnih sadržaja.

"Ti digitalni sadržaji će biti prikazani u formi 2D i 3D animacija, video materijala, simulacija, virtuelnih modela koji će biti vezani za nastavni plan i program i za sadržaj samog udžbenika. Djeca će na savremen, evropski način od naredne školske godine biti u prilici da apsorbuju znanje i da im to znanje bude trajnije", kazao je Šehović.

Kako je najavio, sjutra će biti potpisan ugovor sa kompanijom M:tel, koja će finansirati taj projekat.

Takođe, Šehović je kazao da je u planu da sve učionice budu opremljene kvalitetnim wi-fi signalom. Takođe, plan je da se do septembra zamijeni sva računarska oprema u svim osnovnim i srednjim školama i da se nabave pametne table i smart televizori do šestog razreda osnovne škole, za šta je Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, izdvojilo 4-5 miliona eura.

Elektronski upis u osnovne škole počeo je danas. Šehović je saopštio je da je prvog dana preko tog servisa upisano oko 2.800 učenika.

Ministar prosvjete je za TVCG kazao da će se, zahvaljujući projektu "Uči doma", na regularan način zaokružiti nastavna godina, koja će se završiti u skladu sa projekcijom koja je definisana školskim kalendarom. To znači da će nastavna godina biti završena 12. juna, odnosno 20. maja za učenike završnih razeda osnovnih u srednjih škola.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.