Hrvatska: Raspušten Sabor, Milanović određuje datum izbora
Hrvatski Sabor

Izbori najkasnije za 60 dana

Hrvatska: Raspušten Sabor, Milanović određuje datum izbora

Hrvatski sabor je u ponedeljak donio odluku o svom raspuštanju čime je počeo da teče rok za održavanje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Parlamentarni izbori moraju da budu održani u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi najraniji rok za izbore bio 12. jun, a posljednji 21. jul, prenosi Srna.

Datum izbora odrediće predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, prenose hrvatski mediji.

Raspuštanje Hrvatskog sabora predložilo je šest poslaničkih klubova vladajuće većine, što je izazvalo oštru raspravu poslanika jer je jedan broj bio protiv, s obzirom na to da nije usvojen zakon o obnovi Zagreba nakon katastrofalnog zemljotresa koji ga je pogodio prije dva mjeseca.

Sabor je prethodno usvojio rebalans budžeta za ovu godinu u kojem su prihodi smanjeni za oko tri milijarde eura i iznosiće oko 16 milijardi, dok rashodi ostaju na 19 milijardi eura.

Pad prihoda je posljedica mjera preduzetih u borbi protiv koronavirusa, odlaganja, odnosno djelimičnog ili potpunog oslobođenja od plaćanja poreza i doprinosa, kao i pada privredne aktivnosti.

Budžet je rađen na osnovu projekcije da će bruto domaći proizvod Hrvatske u ovoj godini imati rast od 2,5 odsto, a nova procjena Vlade je da će BDP pasti za 9,4 odsto.

Za glavnu tužiteljku Hrvatske imenovana je Zlata Hrvoj Šipek, koja je prva žena na toj poziciji.

Ona je naslijedila Dražena Jelenića koji je podnio ostavku nakon što je utvrđeno da je skrivao da je član masonske lože.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.