Ilustracija

SAD optužio krovnu zdravstvenu organizaciju

"Neuspjeh" SZO-a koštao života mnoge

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar izjavio je danas da je "neuspjeh" Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u borbi protiv pandemije korona virusa koštao "velikog broja života".

"Budimo iskreni kad je riječ o jednom od glavnih razloga zbog kojih je epidemija izmakla kontroli: ova organizacija nije uspjela da pruži informacije koje su bile potrebne svijetu i njen neuspjeh je koštao velikog broja ljudskih života", rekao je američki zvaničnik na godišnjem skupu SZO koji se prvi put održava virtuelno, prenosi Beta.

Azar je takođe kazao da "funkcionisanje SZO mora da bude transparentno" i da SAD podržavaju "nezavisnu istragu svakog aspekta odgovora SZO na pandemiju".

Vašington, koji optužuje Peking za prikrivanje razmjera epidemije, smatra da se SZO vodila kineskim stavom u upravljanju pandemijom i da je zanemarila upozorenja Tajvana o opasnosti korona virusa koji se krajem decembra 2019. pojavio u Kini. SAD su zato obustavile finansiranje ove organizacije koja odbacuje ove optužbe.

Ne pominjući konkretno Kinu, Azar je rekao da se "u očiglednom pokušaju prikrivanja epidemije, najmanje jedna od članica (SZO) nije pridržavala svojih obaveza o transparentnosti i to je veoma mnogo koštalo čitav svijet", rekao je Azar.

"Konstatujemo da SZO nije uspjela u svojoj osnovnoj misiji podijele informacija i transparentnosti kad države članice ne djeluju u dobroj vjeri. To nikada ne smije da se ponovi. Ovaj status kvo je nepodnošljiv", istakao je američki zvaničnik.

Uprkos tenzija izmedju Vašingtona i Pekinga, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju koju je podnijela Evropska unija. Rezolucijom se traži što brže pokretanje procesa procjene kako bi se ispitao međunarodni zdravstveni odgovor i mjere SZO u borbi protiv pandemije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.