Plužine: Oslobađanje plaćanja taksi, novčana pomoć od 50 do 100 eura nezaposlenima, penzionerima...
Plužine

Predlog mjera za ublažavanje posledica krize usled Covida 19

Plužine: Oslobađanje plaćanja taksi, novčana pomoć od 50 do 100 eura nezaposlenima, penzionerima...

Socijalistička narodna partija (SNP) objavila je predlog mjera za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih pandemijom Covid-19, na teritoriji opštine Plužine.

Oni su predložili oslobađanje obveznika plaćanja lokalne administrativne takse za period do 31.12.2020.godine i to za podneske, rješenja, uvjerenja, ovjere, prepise i prevode, takse iz oblasti opšte uprave, takse iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata i zaštite životne sredine, takse iz komunalne oblasti, takse iz oblasti saobraćaja i puteva, takse iz oblsti preduzetništva i takse iz oblasti poljoprivrede i vodoprivrede

"Oslobađaju se obveznici lokalne komunalne takse za period do 31.12.2020.godine plaćanja takse za postavljanje zatvorene bašte uz ugostiteljski objekat u njegovoj funkciji, postavljanje ljetnje bašte uz ugostiteljski objekat u njegovoj funkciji, korišćenje prostora na javnoj površini za kiosk i drugi zatvoreni privremeni objekat, korišćenje javne površine za postavljanje ostalih privremenih objekata i to: slobodno-stojećih vitrina i konzervatora za sladoled", navode iz SNP-a.

Predložili su da se odloži plaćanje poreske obaveze prireza porezu na dohodak fizičkih lica, za poreske obveznike registrovane u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva za period do 31.12.2020.godine, po dostavljenom zahtjevu i dokazu o važećoj registraciji (poreske prijave za navedeni poreski period se obavezno dostavljaju mjesečno).

Odjeljenje za lokalne javne prihode opštine Plužine, neće pokretati postupak prinudne naplate za dospjele obaveze poreza na nepokretnosti fizičkih i pravnih lica koja se bave turizmom, ugostiteljstvom i preduzetništvom, do 31.10.2020.godine.

"Umanjuje se naknada za postavljanje privremenih objekata i plaćanje zakupa javne površine na kojoj je postavljen privremeni objekat za 50%, do 31.12.2020. godine, ukoliko zakupac nije koristio objekat za obavljanje privredne djelatnosti zbog mjera NKT", kaže se u saopštenju SNP-a.

Opština Plužine će registrovanim preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, refundirati zakupnine za poslovne prostore za period mart, april, maj, jun i jul, po dostavljenim zahtjevima uz koje su priloženi ugovori o zakupu i dokaz o uplati zakupnine.

Kako su objasnili iz SNP-a, DOO Komunalno Plužine subvencionisaće komunalne usluge za korisnike socijalnih primanja i korisnike penzija nižih od 200 €, po zaduženjima za mart, april i maj 2020.godine, uz podnešen zahtjev za oslobađanje i dokaz o primanjima (ček)

"Komunalnom Plužine DOO subvencionisaće se komunalne usluge korisnicima registrovanim za obavljanje djelatnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva za period mart, april i maj u visini od 100% zaduženja, a za period od 01.06. do 31.12.2020.godine u visini od 50% zaduženja uz podnešen zahtjev i dokaz o registraciji", navodi se u predlogu mjera.

Komunalnom Plužine DOO. DOO Komunalno Plužine će dostaviti spisak sa iznosima zaduženja korisnika komunalnih usluga, koji su ispunili prethodno navedene uslove i odobravaju se subvencije ULR „Bajo Pivljanin“ Plužine, u iznosu od 10.000 €.

Izvršiće se isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 50 eura nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje–Biro rada Plužine, prema dostavljenom spisku aktivno prijavljenih.

Izvršiće se isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 50 € korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi po pribavljenom spisku. Izvršiće se isplata jednokratne pomoći u visini od 50 € penzionerima po pribavljenom spisku, čija su primanja niža od 200 €. Izvršiće se isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 100 € korisnicima socijalne pomoći na osnovu podnešenih zahtjeva (dokaz o primanjima – ček).

"Navedene subvencije i novčane pomoći isplatiće se iz Tekuće budžetske rezerve. O sredstvima utrošenim u navedene svrhe, odbornici će biti informisani na prvoj narednoj sjednici Skupštine", zaključili su u SNP-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.