Sao Paulo: Bolnice na ivici kolapsa zbog korona virusa
Ilustracija

Sao Paulo: Bolnice na ivici kolapsa zbog korona virusa

Gradonačelnik najvećeg brazilskog grada Sao Paula rekao je da bi zdravstveni sistem mogao da se uruši kako raste potreba za krevetima u bolnicama zbog epidemije kronavirusa, objavio je BBC.

Gradonačelnik Bruno Kovas je rekao da su gradske bolnice dostigle 90 odsto popunjenosti i da bi za dvije nedjelje mogle da ostanu bez kapaciteta. Kovas je prstom uperio na one koji igraju "ruski rulet" s ljudskim životima.

Sao Paulo je jedna od najpogođenijih regija u zemlji, sa skoro 3.000 umrlih od kovida-19.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro doživljava brojne kritike i u zemlji i u inostranstvu zbog načina na koji vodi zdravstvenu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa. On se ponovno suprotstavio zdravstvenom savjetu o održavanju socijalne distance, pozirajući kamerama s pristalicama i djecom u Braziliji.

Brazil je u subotu prestigao Španiju i Italiju po broju zaraženih i izbio na četvrto mjesto u svijetu, a u ponedjeljak se ubrzano približava i Velikoj Britaniji ispred koje su još samo SAD s najviše inficiranih u svijetu, a Rusija je na drugom mjestu. Brazil ima ukupno 241.000 zaraženih i preko 16.000 umrlih.

Kovas je rekao da je u pregovorima s guvernerima saveznih država o uvođenju strogog karantina kako bi se spriječila situacija prebukiranosti bolnica. Pozvao je ljude da ostanu u svojim kućama i naglasio da Sao Paulo treba "još više usporiti", kako bi se zauzdala zaraza.

"Teško je vjerovati da je nekima draže da se stanovništvo izloži ruskom ruletu", naglasio je Kovas. Sao Paulo ima oko 12 miliona stanovnika, a zvanične brojke pokazuju da većina stanovnika ignoriše preporuke o održavanju socijalne distance.

Ali nije pogođen samo Sao Paulo. Države u Amazoniji imaju više od 20.300 prijavljenih slučajeva. Zdravstveni sistem u Manausu je zatrpan a umrli se sahranjuju u masovnim grobnicama.

Rio de Žaneiro ima drugi najviši broj mrtvih posle Sao Paula, a ljekari upozoravaju da bi moglo doći do manjka kreveta u jedinicama intenzivne njege.

Bolsonaro, pak, nastavlja da se suprotstavlja mjerama i tvrdi da će one uništiti ekonomiju.

Brazilski ministar zdravlja Nelson Teiš je prošle nedjelje podnio ostavku, posle manje od mjesec dana na funkciji. Do ostavke je došlo pošto je javno kritikovao Bolsonarov dekret kojim se dopušta otvaranje fitnes centara i kozmetičkih salona.

Njegov prethodnik je smijenjen takođe poslije neslaganja s Bolsonarom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.