Usvojen set ekonomskih mjera: Oslobađanje plaćanja komunalne takse, plaćanja tezgi na pijaci...
Sa današnje sjednice SO Bijelo Polje, foto: Kodex

Bijelo Polje

Usvojen set ekonomskih mjera: Oslobađanje plaćanja komunalne takse, plaćanja tezgi na pijaci...

Odbornici u Skupštini opštine Bijelo Polje, usvojili su paket ekonomskih mjera koji ima za cilj ublažavanja posljedica po privredu i građane, nastalih usljed pandemije virusa COVID-19.

“Ovom Odlukom, definisane su ekonomske mjere sa ciljem ublažavanja posledica po privredu i građane Bijelog Polja, nastalih usled pandemije virusa COVID-19, a da se pri tom ne ugrozi finansijska stabilnost Budžeta Opštine Bijelo Polje” – kazao je sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Slobodan Jelić.

Odbornici su usvojili mjeru oslobađanje plaćanja lokalne komunalne takse utvrđene po osnovu zauzimanja javne površine (ljetnje bašte, zatvorene bašte, i drugi pokretni objekti, i sl.) za period od 3 mjeseca u kojem nijesu koristili javnu površinu zbog naredbi Ministarstva zdravlja (na zahtjev obveznika), kao i oslobađanje plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za period od 3 mjeseca, od važenja naredbi Ministarstva zdravlja zbog kojih nijesu obavljali djelatnost(na zahtjev obveznika).

Osim toga, preporučuje se Odboru direktora privrednog društva koje vrši usluge sakupljanja, odvoza i deponovanja otpada da obezbijedi da se ne vrši zaduživanje privrednih društava i preduzetnika po osnovu ovih usluga za period u kojem nijesu obavljali djelatnost po naredbi Ministarstva zdravlja o zabrani rada (na zahtjev obveznika).

U paketu mjera stoji i oslobođanje plaćanja zakupnine na period od 3 mjeseca zakupce poslovnog prostora u vlasništvu lokalne samouprave, koji nijesu obavljali redovnu djelatnost po naredbi Ministarstva zdravlja (na zahtjev zakupca).

Odbornici su se saglasali i sa odlaganjem plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kao i naknade za legalizaciju bespravnih objekata na period 3 mjeseca za obveznike koji imaju zaključene ugovore, sa dinamikom plaćanja u ratama (na zahtjev). Za navedeni period neće se obračunavati kamata za neizmirene dospjele obaveze.

"Svim izvođačima radova koji nijesu u mogućnosti da izvrše radove u ugovorenom roku, usled nedostatka materijala i radne snage, će se produžiti rok završetka radova, tj. sačiniti ankes ugovora, kako bi se izbjeglo plaćanje penala po osnovu neispunjenja obaveza utvrđenih ugovorom", navodi se u paketu mjera.

Odim toga, predlaže se oslobađanje plaćanja članskog doprinosa turističkoj organizaciji za 2020.godinu za period od 3 mjeseca, od važenja naredbi Ministarstva zdravlja zbog kojih nijesu obavljali djelatnost (na zahtjev obveznika).

"Zadužiti organe lokalne uprave, ustanove, privredna društa I javne službe čiji je osnivač Opština da kod nadležnog suda, odnosno javnog izvršitelja odmah zatraže odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije, te da ne podnose nove predloge za izvršenje, osim u slučajevima u kojima prijeti nastupanje zastarjelosti, za koje će takođe odmah nakon donošenja odluke kojom se određuje izvršenje, zatražiti njegovo odlaganje do isteka navedenog perioda", navodi se u paketu ekonomskih mjera.

Usvojeno je i odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica na period od 3 mjeseca poreskom obvezniku koji je pogođen naredbama Ministarstva zdravlja (na zahtjev poreskog obveznika).

Poslednje mjere su i predlog Odboru direktora Komunalnog preduzeća da oslobodi od plaćanja zakupce tezgi na pijaci za period od 3 mjeseca, koji ne rade zbog naredbe Ministarstva zdravlja, a imaju dugoročni zakup (na zahtjev zakupca), i odlaganje prinudne naplate za sva fizička i pravna lica koja su pogođena naredbama Ministarstva zdravlja za period od 3 mjeseca, od početka primjene naredbi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.