U vrijeme epidemije koronavirusa LGBTIQ osobe suočile se sa brojnim problemima
Ana Dedivanović, foto: Pr Centar

U vrijeme epidemije koronavirusa LGBTIQ osobe suočile se sa brojnim problemima

U vrijeme epidemije koronavirusa LGBTIQ osobe suočile su se sa gubitkom radnih mjesta, pogoršanjem mentalnog zdravlja, povećanim rizikom od beskućništva i nasilja u porodici, zbog čega su servisi podrške potrebniji nego ikad.

To je, u izjavi za PR Centar, kazala izvršna direktorica Udruženja lezbejki, biseksualnih, trans i kvir (LBTQ) žena „Stana“, Ana Dedivanović.

Komentarišući dobar rezultat Crne Gore na Rainbow mapi, kazala je da su jaka strateška i zakonska rješenja dobar osnov za suštinsku jednakost.

„Drago nam je što se Crna Gora, u domenu donošenja zakona i strategija koje se vezuju za LGBTIQ zajednicu,  trudi da bude u samom vrhu sa zemljama kao što su Švedska, Norveška, Finska. Naglašavamo da bismo voljele, takođe, da osjetimo da se i u domenu primjene tih rješenja nalazimo u tom društvu“, kazala je Dedivanović.

Međutim, kako je istakla, stvarnost je drugačija.

„Naš svakodnevni život i dalje karakterišu diskriminacija, stigmatizacija i nasilje i dok god ovi oblici ponašanja budu prolazili, ili sa minimalnim kaznama, ili nekažnjeno, ostaje nepovjerenje da će se tako nešto u skorije vrijeme i dogoditi, te da naša borba neće prestati sa donesenim zakonom ili strateškim dokumentom“, rekla je Dedivanović.

Ona je ukazala da je epidemija koronavirusa pružila najsvježiji uvid u to koliko još moramo da učinimo da bismo govorili o dostojanstvenom životu sa, kako je dodala, specifičnim naglaskom na žene u okviru zajednice koje trpe u najmanju ruku dvostruku diskriminaciju.

„Obavezni propisi o bezbijednosti, kojih su svi građani morali i dalje moraju da se pridržavaju, ostavili su i dalje ostavljaju posljedice po zajednice, koje su i prije krize bile u nepovoljnoj društvenoj situaciji“, rekla je Dedivanović.

A izazovi sa kojima su se LGBTI osobe suočile, ubrzo po uspostavljanju mjera, su brojni.

„To su gubitak radnih mjesta, nemogućnost održavanja ekonomske nezavisnosti, kao jednog od neophodnih uslova za život van homofobičnog ili transfobičnog porodičnog okruženja iz kojeg su uglavnom nužno morali otići, povećan rizik od beskućništva, ugroženosti ili pogoršanja mentalnog zdravlja usljed socijalne izolacije i nepostojanja kontakta sa onima koje doživljavaju najbližima, kao i povećan rizik od porasta nasilja u porodici“, ukazala je Dedivanović.

Zbog toga su, kako je rekla, servisi podrške potrebni više nego ikada i zahtijevaju sprovođenje aktivnosti osnaživanja i unapređenja znanja i vještina pružalaca usluga i drugih profesionalaca za prevazilaženje novonastalih poteškoća „i naglašavamo, pružanje adekvatnog odgovora na potrebe zajednica koje su prije dva mjeseca bile u društveno nepovoljnom položaju“.

„Ovaj odgovor neće proizaći iz mape koja pokazuje da imamo dobre zakone i strategije, već direktno iz naših institucija sistema koje, i pored okolnosti koje jesu izazovne za društvo u cjelini, neće zaboraviti da LGBTIQ osobe postoje i trebaju sva prava koja uživaju cisrodni i heteroseksualni građani i građanke Crne Gore“, rekla je Dedivanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.