U parlamentu u Hongkongu došlo do sukoba zbog prokineskog poslanika (VIDEO)

U parlamentu u Hongkongu došlo je do sukoba, drugi put ovog mjeseca, nakon što je prokineski poslanik izabran za predsjednika odbora za nadzor zakonskih predloga.

Time je završena višemjesečna borba za kontrolu sa suparničkom strujom.

Odbor koji odlučuje o tome kada će zakoni da budu stavljeni na glasanje i koji može da stavi veto na predloge zakona, bio je bez predsjednika više od šest mjeseci.

Centralna vlada u Pekingu optužila je zamjenika predsjednika, Denisa Kvoka da namjerno odlaže proceduru izbora predsjednika odbora, zbog čega kasni donošenje zakona, što negativno utiče na javni interes, prenosi AP.

Kvoka je u petak zamijenio Čan Kin-por, koga je predsjednik skupštine postavio kako bi danas predsjedavao izborima za predsjednika odbora.

Nakon tuče i uzvikivanja parola, Čan je izbacio većinu opozicionih poslanika, pa je prokineska poslanica Stari Li lako izabrana za predsjednicu odbora.

Kako navodi AP, njen izbor će vjerovatno da ubrza donošenje kontroverznog zakona kojim bi zloupotreba kineske himne bila tretirana kao krivično djelo.

Premijerka Hongkonga Keri Lam rekla je prošle nedjelje da je donošenje tog zakona, koji će da budu na dnevnom redu sjednice odbora 27. maja, prioritet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.