Ilustracija

Brazilski ekolog upozorava

"Sljedeća pandemija mogla bi krenuti iz amazonske prašume"

Sljedeća pandemija mogla bi krenuti iz amazonske prašume, upozorava brazilski ekolog David Lapola.

Tvrdi da ljudsko posezanje za životinjskim staništima prelazi sve granice zbog krčenja šuma.

Naučnici kažu da urbanizacija dotadašnjih divljina doprinosi pojavi zoonotskih bolesti, onih koje sa životinja prelaze na ljude.

To uključuje novi korona virus, koji je najvjerojatnije 'skočio' sa šišmiša na ljude u kineskoj pokrajini Hubei koja se rapidno urbanizuje.

Lapola (38), koji proučava kako ljudska aktivnost preoblikuje ekosisteme tropskih šuma, tvrdi da se isti procesi zbivaju u Amazoniji.

"Amazonija je ogroman rezervoar virusa. Bolje da ne iskušavamo sreću", rekao je u razgovoru za AFP.

Najveća svjetska prašuma nestaje uznemirujućom brzinom.

Prošle godine, prve u predsjedničkom mandatu desničara i klimatskog skeptika Bolsonara, koji želi otvoriti nekad zaštićena domorodačka područja za rudarenje i poljoprivredu, deforestacija Amazonije znatno je porasla.

Trend se nastavlja i ove.

"Kad stvorite ekološku neravnotežu, tada virus može skočiti sa životinja na ljude", rekao je.

Slično se već dogodilo pri pojavama HIV-a, ebole i groznice denga. "Ti virusi su se pojavili i raširili zbog ekoloških neravnoteža", kaže Lapola.

Dosad je većina takvih epidemija bila koncentrsana u južnoj Aziji i Africi, prenosi portal Indeks.

Velika bioraznolikost Amazonije mogla bi regiju pretvoriti "u najveći svjetski bazen korona virusa", rekao je Lapola misleći na korona viruse generalno, a ne samo na uzročnika postojeće pandemije.

"To je još jedan razlog da se Amazonija ne koristi iracionalno", naglasio je.

"Moramo prepraviti odnos između našeg društva i prašume", tvrdi. "Inače će svijetu slijediti još pandemija s nepredvidivim ishodima. Bolje nam je da igramo na sigurno."

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.