Direktor škole u Rožajama: Požar u školi podmetnut, jasno se vide znakovi oštećenja prozora
Foto: Malesia

Direktor škole u Rožajama: Požar u školi podmetnut, jasno se vide znakovi oštećenja prozora

Direktor Osnovne škole "Dacaj" u Rožajama u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku, Hadži Ljaji u policiji je izjavio da sumnja da je požar namjerno uzrokovan ljudskom rukom, jer se jasno vide znakovi oštećenja roletne i razbijanja prozora na zadnjoj strani škole.

"Inspektori iz Podgorice i Rožaja su izvršili posao nadgledanja, obilježavanja i snimanja školskih prostorija u cjelini, od kojih očekujem da će uskoro otkriti motiv ovog vandalskog čina.Mislim da je ovo napad na Državu Crnu Goru, napad na našu egzistenciju kao Albanace, napad na našu djecu i roditelje, napad na obrazovnu ustanovu na albanskom jeziku", kaže Ljaji.

Školska zgrada je kako kaže, pretrpjela veliku štetu, ali najviše školski arhiv koji je oštećen i uništen,a koji je od velike važnosti za istoriju rada ove ustanove više od pola vijeka.

"Odmah nakon što su čuli vijest kontaktirali su me ministar obrazovanja Damir Šehović i Maraš Dukaj - generalni direktor Direktorata za obrazovanje. Obojica su izrazili žaljenje zbog štete u Javnu ustanovu OS "Dacaj", Istovremeno su mi obećali i uvjerili da će se vrlo brzo otvoriti tender za početak radova na izgradnji škole kako bi učenici u septembru imali obnovljenu školu u skladu sa kompletnim planom obnove koji je Ministarstvo obrazovanja pripremilo od aprila prošle godine", kazao je Ljaji,prenosi Malesia.

NSA: Nadležni organi da pronađu odgovorne i otkriju motive ovog vandalskog čina

Nacionalni Savjet Albanaca u CG pozvao je nadležne organe da pronađu odgovorne i otkriju motive ovog vandalskog čina na Javnu ustanovu na albanskom jeziku u Rožajama.

"Sa žaljenjem smo saznali od direktora škole o brojnim oštećenjima na zgradi, ali još više, o šteti na školskom arhivu, koja je vrlo važna za istoriju nastave na albanskom jeziku u toj školi.Nakon ovog ružnog događaja nadamo se da osnovna škola „Dacaj“ u Rožajama bude izgrađena od početka tokom ovog ljetnog odmora, za što ćemo se obratiti Ministarstvu prosvjete", kažu iz NSA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.