Austrija otvorila granice prema šest država

Austrija otvorila granice prema šest država

Austrija je djelimično otvorila granice prema šest susjednih država, a kontrole se od nedjelje ujutru sprovode samo selektivno.

Austrija je u ponoć otvorila granične prelaze prema Njemačkoj, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a ulaz i izlaz je dozvoljen pod određenim uslovima.

Svi koji žele da uđu u tu zemlju moraju da imaju ljekarsku potvrdu da su negativni na koronavirus, ne stariju od četiri dana ili u protivnom idu u karantin.

Kada je riječ o granici sa Slovenijom, ograničenja ostaju na snazi do 31. maja, što znači da je pri ulasku iz Slovenije u Austriju još potreban negativan test na koronavirus.

Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg rekao je da su se završile stalne kontrole na graničnim prelazima i da se od jutros kontrole sprovode samo selektivno. Na većim graničnim prelazima kada je veći protok vozila i dalje je prisutno osoblje za nadzor državne granice. Manji prelazi nadziru se sporadično.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena, objavio je "Večernji list". Kontrole zdravstvenih organa s policijom će biti smanjene, a sprovodiće se samo na principu slučajnog uzorka. Više neće biti kontrole svakog vozila.

"Naš cilj je da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je neophodno. Ove olakšice, prije svega, važe za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice", naveo je austrijski MUP.

Potpuno otvaranje austrijskih granica najavljeno je za 15. jun, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.