Dačić se grubo umiješao u unutrašnja pitanja CG
MVP

MVP

Dačić se grubo umiješao u unutrašnja pitanja CG

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) najoštrije osuđuje izjavu šefa diplomatije Republike Srbije Ivice Dačića u kojoj se navodi da "dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca". Ističu da je uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, zdravlje građana apsolutni prioritet države Crne Gore.

"Dačić se, koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumijeva", kazali su iz MVP-a.

Ovog je puta, kako su kazali, Dačić nadmašio sam sebe.

"Ne potcjenjujući njegovo ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susjedima u godinama raspada Jugoslavije, ali i kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističjoj platformi, ovog puta je nadmašio samog sebe", navodi se u reagovanja MVP-a povodom izjave ministra vanjskih poslova Republike Srbije.

Ističu da je samo zbog toga što su u skladu sa mjerama NKT nadležni organi, nakon, kako su kazali, ne malo uzdržavanja, a u skladu sa Ustavom i zakonom, preduzeli neophodne mjere da bi sačuvali zdravlje i živote građana i teško stečene rezultate u borbi protiv pandemije, prosesirajući sve one koji su se u ovoj situaciji ponašali neodgovorno i protivzakonito, ministar vanjskih poslova Srbije je proglasio opasnost od bratoubilačkog rata i to u drugoj zemlji, u čije unutrašnje stvari ne bi smio da se miješa.

"U Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i vjeroispovijesti imaju svoja prava i obaveze, kao što i država Crna Gora štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osjećanje. Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet države Crne Gore", poručuju iz MVP-a.

Postupanje vjerskih velikodostojnika koji su, kako navode, na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada urađeno, pokazalo je, kako su kazali, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji.

"Istovremeno, poznati akteri iz susjedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo, da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja", kazali su iz MVP-a.

Ministru Dačiću savjetuju da se prisjeti značenja pojma diplomatija i da djeluje u skladu sa tim.

"Takođe, drugi organi Republike Srbije treba jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog vijeka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspjela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na Zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu", navodi se u reagovanju MVP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.