U Rožajama većina požara podmetnuta, službe reagovale na vrijeme
Foto: MPRR

Koordinacioni tim zasijedao u Rožajama

U Rožajama većina požara podmetnuta, službe reagovale na vrijeme

Povodom velikog broja požara koji su juče buknuli na području Rožaja, Koordinacioni tim je ocijenio da su nadležne službe reagovale na vrijeme u njihovom gašenju, a da će u daljem postupku, nakon prikupljanja svih potrebnih informacija, ustanoviti da li su pojedinci napravili propuste.

Konstatovano je i da je u tri slučaja uzrok požara bio problem na elektro – mreži, a da je u ostalim slučajevima, najvjerovatnije, požar bio namjerno izazvan. Ističu da nadležni organi intenzivno rade na rasvjetljavanju počinioca tih djela.

Povodom velikog broja šumskih požara koji su juče buknuli na području Rožaja, danas je u toj Opštini održana vanredna sjednica međuresorskog Koordinacionog tima Vlade za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na sastanku su dogovorene aktivnosti u cilju procjene štete i date smjernice svim nadležnim organima i subjektima, kako bi se koordinisano i zajednički prevenirala mogućnost od pojave novih požara.

"Takođe, Koordinacioni tim je ocijenio da su nadležne službe reagovale na vrijeme u gašenju požara, a da će u daljem postupku, nakon prikupljanja svih potrebnih informacija, ustanoviti da li je bilo propusta od strane pojedinaca u vršenju  službe", navodi se u saopštenju.

21

Predstavnici Koordinacionog tima održali su sastanak sa predstavnicima Opštine Rožaje, Centra bezbjednosti i Direktorata za vanredne situacije u ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Prema informacijama koje su predstavili iz Uprave za šume, na prostoru područne jedinice Rožaje u toku jučerašnjeg dana bilo je evidentirano 14 većih požara u visokim ekonomskim šumama. Najaktivni požari su bili na lokalitetu gazdinske jedinice 'Crnja Ibarac' gdje su zahvatili ukupno 13 odeljenja, na lokalitu Kaluđerski laz, potom na lokalitetu sela Bogaje,  Lovničkih šuma, Županice i Crnče. Takođe vatra se pojavila u selu Daciće gdje je gorela zgrada škole, a u selu Bogaje izgorio je industrijski pogon Redža Bralića", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da je u tri slučaja uzrok požara problem na elektro – mreži, a da je u ostalim slučajevima, najvjerovatnije, požar bio namjerno izazvan.

Ističu da nadležni organi intenzivno rade na rasvjetljavanju počinioca tih djela.

"Svi požari su danas lokalizovani i stavljeni pod kontrolu i prati se situacija na terenu, od strane nadležnih službi Uprave za šume, vatrogasne službe i drugih organizacija koje su u ovom trenutku pritekle u pomoć lokalnoj zajednici. U gašenju jučerašnjeg požara nijesu mogle biti uključene vazduhoplovne jedinice MUP-a zbog veoma jakog vjetra na opožarenom području. Sve službe nadleżne za čuvanje šuma su na terenu i pristupa se saniranju stanja", dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da lokalni operativni štab kojim predsjedava predsjednik opštine iz sata u sat prati stanje na terenu i procjenjuje potrebu za uključivanje vazduhoplova MUP-a Crne Gore.

Kako je saopšteno, korisnicima šuma biće naloženo da odmah obustave sve radove u požarom zahvaćenom području, kako bi Komisija Uprave za šume i šumarska inspekcija izašle na teren i evidentirala postojeće stanje.

"Nakon toga će se dati stručna usmjerenja i predlozi mjera za dalje postupanje u tim šumama. Takođe, biće održani sastanci sa preduzetnicima koji se bave otkupom ljekobilja, kao i korisnikom lovišta na tom području, kako bi se sinhronizovale sve aktivnosti na prevenciji od izbijanja daljih šumskih požara", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.