SAD donira 200 respiratora Rusiji
Foto: EPA/EFE

SAD donira 200 respiratora Rusiji

Sjedinjene Američke Države će donirati 200 respiratora Moskvi kroz vojni transport vojske SAD-a, počevši od naredne nedjelje, kao pomoć u borbi protiv pogoršanja epidemije koronavirusa, prenosi Glas Amerike.

U vladinoj komunikaciji, koju je dobio Glas Amerike, govori se da će prvih 50 respiratora, proizvedenih u Kaliforniji, da budu spremni za isporuku hirurškom centru u Moskvi u srijedu.

Ostatak od 150 respiratora biće spreman za isporuku do 26. maja.

Vlada SAD-a donira 100 odsto cijene respiratora, njihovih komponenti za izradu i troškova isporuke, za koje zvaničnici kažu da u zbiru iznose oko 4,7 miliona dolara.

Avion vojske SAD-a transportovaće respiratore, što je procijenjeno kao “najbolja opcija” s obzirom na ekstremno ograničene komercijalne letove.

Zvaničnici naglašavaju da su respiratori namijenjeni građanima Rusije i da nisu signal partnerstva sa ruskom vojskom.

“Nema saradnje između SAD i ruske vojske, budući da je ona zabranjena kroz Zakon o nacionalnoj odbrani”, kaže se u komunikaciji.

Epidemija KOVIDA-19 u porastu je u posljednje vrijeme u Rusiji, koja je sada po broju slučajeva zaraženih druga u svijetu sa gotovo 263.000 slučajeva, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta. Samo Sjedinjene Države, sa 1,4 miliona slučajeva, imaju više.

Isporuke kasnije ovog mjeseca ispuniće ponudu koju je iznio predsjednik Donald Tramp na konferenciji za štampu sredinom aprila.

Prošle nedjelje, predsjednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je Trampovu ponudu za obezbjeđivanje respiratora tokom telefonskog razgovora dva lidera, čiji je fokus bio na koronavirusu, kao i na kontroli oružja, saopštila je Bijela kuća.

SAD su uputile pomoć za borbu protiv pandemije koronavirusa u mnoge zemlje i nastaviće to da rade i nadalje, tvrde zvaničnici.

U srijedu, Rusija je suspendovala upotrebu nekih respiratora Aventa-M, ruske proizvodnje, nakon fatalnih požara u Moksvi i Sankt Peterburgu, koje su prema izvještajima izazvali ovi uređaji.

Rusija je poslala kontingent iste vrste respiratora u SAD početkom aprila, u cilju sprječavanja predviđene nestašice u broju respiratora u državama Njujork i Nju Džersi.

Zvaničnici SAD rekli su da ruski respiratori nisu u upotrebi, niti su raspoređeni po bolnicama zbog “ravnanja” krive epidemije u toj zemlji, te da su države vratile respiratore Federalnog agenciji za vanredne situacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.