Vučić: Srbiji u interesu da Srbi ostanu na svojim ognjištima u Crnoj Gori
Aleksandar Vučić

Vučić: Srbiji u interesu da Srbi ostanu na svojim ognjištima u Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je putem konferencijske video-veze razgovarao sa predstavnicima srpskog naroda iz Crne Gore, istakavši da je Srbija i dalje spremna da u legalnim okvirima pomogne svojim sunadorinicima, vodeći pritom računa da se ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja druge države.

Govoreći o privođenju i zadržavanju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika u Nikšiću, Vučić je istakao da je Srbija zbog tog čina bila veoma zabrinuta, jednako "kao što je zabrinuta i zbog progona srpskog naroda i cjelokupne Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

„Zadržavanje od 72 sata koje je određeno vladici Joanikiju i sveštenstvu, niko od nas nije mogao da razumije, ali Srbija i dalje ostaje uz svoj narod“, kazao je predsjednik Srbije, prenosi Srpska radio televizija.

Vučić je naglasio da će Srbija već narednih dana uputiti pomoć srpskim nacionalnim, kulturnim i naučnim institucijama Srba u Crnoj Gori, koja se bave zaštitom identiteta.

On je takođe rekao da ne želi biti preoštar u iznošenju stavova, ali da, ipak, nije siguran da, kako je kazao, neki ne žele da srpski narod u Crnoj Gori ili prihvati asimilaciju, ili ode u Srbiju, kao svoju maticu.

„Izuzetno smo obradovani jedinstvom srpskog naroda, i mi vas doživljavamo kao dio ukupnog nacionalnog korpusa, kojem je u ovom trenutku potrebna veća briga. Zbog toga je Srbiji u interesu da Srbi ostanu na svojim ognjištima u Crnoj Gori i da se svim legalnim sredstvima bore za svoj nacionalni, duhovni, kulturni i jezički identitet, kako bi, kao autohton narod, sačuvali sve ono što su vjekovima baštinili na prostorima današnje Crne Gore“, naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će prema svim trenutnim parametrima, uprkos  teškoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, imati značajan ekonomski rast do kraja godina, i prva će, kako je kazao, izaći iz ekonmskih problema i postati vodeća ekonomska zemlja na zapadnom Balkanu.

On je, kako se navodi, kazao da je Srbija bila spremna da kao direktni strani investitor uloži kapital u značajne projekte u Crnoj Gori.

„Željeli smo da kupimo Luku Bar i investiramo u još neke značajne ekonomske potencijale u Crnoj Gori, nudeći više novca od drugih, ali nam to nije bilo dozvoljeno“, kazao je Vučić.

U ime prisutnih predstavnika srpskih organizacija iz Crne Gore, predsjedniku Srbije zahvalio se predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je naglasio da nikada od Srbije nije traženo ono što bi bilo u suprotnosti sa interesima Crne Gore i da su sve srpske organizacije izuzetno zadovoljne odnosom aktuelne vlasti u Srbiji prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

Razgovoru sa predsjednikom Srbije prisustvovali su predsjednik NOVE Andrija Mandić, predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović i Nikola Minić, predstavnici Matice srpske u Crnoj Gori dr Vladimir Božović i dr Jelica Stojanović, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić, predsjednik Instituta za srpsku kulturu dr Budimir Aleksić, predsjednik Udruženja srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine Bećir Vuković i direktor Srpske kuće Emilo Labudović.        

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.