Požari na 18 lokacija u Rožajama, izgorjele dvije kuće, brenta, pomoćni objekat, požar i u školi
Foto: Rožaje.me

Jak vjetar onemogućio angažovanje vojnih helikoptera

Požari na 18 lokacija u Rožajama, izgorjele dvije kuće, brenta, pomoćni objekat, požar i u školi

Jučerašnji požari u Rožajama koji su u toku dana zahvatili 18 lokaliteta uzrokovali su muke vatrogascima zbog nepristupačnog terena i nemogućnost helikoptera Vojske Crne Gora da uzleti zbog jakog vjetra, kazali su iz te opštine.

Predsjednik Opštine Rahman Husović i načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Nuradin Agović u kontinuitetu su bili u komunikaciji sa Direktoratom za vanredne situacije i Vojskom Crne Gore, povodom situacije koja je prijetila da se otme kontroli.

"Zbog olujnog vjetra koji je bio glavni uzročnik širenja vatre, helikopteri Vojske nisu mogli uzletjetiti kako bi iz vazduha suzbili jer je, sudeći prema relevantnim procjenama, postojao visok stepen rizika od rušenja", naveli su iz VCG.

Direktorat za vanredne situacije na čelu sa Mirsadom Mulićem bio je spreman da vozila primorskih službi za zaštitu i spašavanje pošalje u Rožaje, međutim, zbog dužine puta i drugih otežavajućih okolnosti komandir Agović je procijenio da taj model pomoći ne bi bio efikasan.

Sjeverne opštine suočavale su se sa sličnim problemima pa njihovi ljudski i tehnički kapatiteti, osim jednog kamiona iz Plava, nisu mogli biti stavljeni na raspolaganje iako je postojala izražena želja da se pritekne u pomoć, navode iz rožajske opštine.

Požarima su trenutno zahvaćeni isključivo šumski tereni i nalaze se, za sada, pod kontrolom.

Izgorjele su dvije nenaseljene kuće u Kaluđerskom lazu i Nurkovićima, brenta u Bralićima, tri sijena i jedan pomoćni objekat u Dacićima. U toku noći požar je izbio na objektu škole u Dacićima ali je zahvaljujući hitnoj intervenciji lokalnih službi brzo lokalizovan.

Jak vjetar nanio je dosta materijalne štete na teritoriji cijele opštine a njen obim biće procijenjen čim se za to stvore uslovi.

Husović je u toku dana a i u noćnim satima bio na terenu i preduzimao sve neophodne mjere kako bi se sačuvali životi i imovina građana. Prvi čovjek Opštine pohvalio je požrtvovan angažman radnika koji su gasili požare a zatim dežurali na terenu i zahvalio im na nesebičnom pružanju pomoći građanima - navodi se u saopštenju Opštine Rožaje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.