SZO proučava potencijalnu vezu između koronavirusa i Kavasakijeve bolesti
Ilustracija

SZO proučava potencijalnu vezu između koronavirusa i Kavasakijeve bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će proučiti moguću vezu korona virusa i Kavasakijeve bolesti, inflamatornog sindroma koji pogađa djecu, nakon što je u Francuskoj preminulo dijete.

"Početne hipoteze ukazuju da bi taj sindrom mogao da bude povezan sa korona virusom... Pozivamo sve kliničke ljekare u svijetu da sarađuju sa nacionalnim sanitarnim organima i SZO kako bismo bolje razumjeli taj sindrom kod djece", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, prenosi Beta.

On je na video konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je od suštinskog značaja da se utvrde karakteristike sindroma, kako bi se shvatio uzrok i odredili protokoli liječenja.

SZO je utvrdila obrazac koji će ljekarima biti dostupan da prijave svaki sumnjivi slučaj na SRIS (Sindrom sistemskog inflamatornog odgovora).

Za sada je registrovan mali broj oboljelih a uloga novog korona virusa na razvoj te infekcije još je nepoznat, rekao je zvaničnik SZO Majkl Rajan.

"Ne znamo da li je virus taj koji napada ćelije ili je to prekomjerni odgovor imunološkog sistema koji dovodi do upale", kao što je to slučaj za ebolu (hemoragična groznica), dodao je Rajan.

Serološki testovi su pokazali da je dijete bilo u kontaktu sa korona virusom, ali nije razvilo simptome tog virusa.

Simptomi upalnog sindroma su visoka temperatura, bolovi u trbuhu i probavne smetnje, osip, konjunktivitis i jezik koji pocrveni i otekne. Simptomi su slični Kavasakijevoj bolesti koja pogadja djecu manjeg uzrasta.

Kavasakijeva bolest je relativno rijetka autoimuna bolest koja se manifestuje sistemskim zapaljenjem zidova srednje velikih i malih krvnih sudova. Pojavljuju se promjene na sluzkoži kao i oticanje limfnih čvorova.

Bolest je dobila ime po japanskom pedijatru Tomisakuu Kavasakiju koji je 1967. godine prvi opisao simptome bolesti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.