Zbog pandemije koronavirusa u svijetu odloženo 28 miliona hirurških intervencija
Ilustracija

Zbog pandemije koronavirusa u svijetu odloženo 28 miliona hirurških intervencija

U svijetu je zbog pandemije korona virusa otkazano ili odloženo 28,4 miliona hirurških intervencija, navodi su međunarodnom istraživanju grupe hirurga "CovidSurg Collaborative" čiji su rezultati danas saopšteni.

"Na osnovu 12 nedjelja prekida bolničkih aktivnosti zbog korona virusa utvrđeno je da je u svijetu otkazano ili odloženo 28,4 miliona ranije zakazanih hirurških intervencija. To je dovelo do toga da pacijenti duže čekaju rješavanje svojih zdravstvenih problema", navodi se u saopštenju bolničkog centra u francuskom gradu Renu koji je učestvovao u istraživanju.

Međunarodno istraživanje su vodili naučnici sa Univerziteta u Birmingemu, a rezultat je objavljen u britanskom časopisu o hirurgiji.

Istraživači su sakupili informacije hirurga iz 359 bolnica u više od 70 zemalja.

Po tim podacima koji su poslužili za procjenu situacije u 190 zemalja pogođenih korona virusom, svaka nedjelja prekida bolničkih aktivnosti dovela je do otkazivanja ili odlaganja 2,4 miliona hirurških intervencija. Većina odloženih operacija je ortopedska, dok je manji broj onkološki.

Grupa "CovidSurg" je mreža 5.000 hirurga u 120 zemalja, za istraživanje uticaja korona virua na hiruršku njegu, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.