Drljević: Sačuvali smo zdravlje stanovništva, u svemu su sa nama bili međunarodni partneri
Opremu donirala EU

U Crnu Goru stigao dio medicinske opreme koju je donirala EU

Drljević: Sačuvali smo zdravlje stanovništva, u svemu su sa nama bili međunarodni partneri

U Crnu Goru je dopremljen dio medicinske i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, u okviru donacije Evropske unije vrijedne 3 miliona eura, koju sprovodi UNDP. Isporuka ostatka opreme očekuje se u narednim sedmicama.

Danas je u Crnu Goru dopremljen dio planirane medicinske opreme, i to: 14 medicinskih respiratora i kontigent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva (80.000 rukavica, 50.560 hirurških maski i 10.200 zaštitnih naočara). Kraljevina Holandija je, na zahtjev Crne Gore upućen preko NATO mehanizma Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor u kriznim situacijama (EADRCC) krajem aprila, finansirala avionski transport kojim je, uz medicinsku i zaštitnu opremu doniranu od EU, dopremljena i oprema za ličnu zaštitu koju je Crna Gora kupila u Kini, saopšteno je iz Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu integracija.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je da smo poštovanjem preporuka i instrukcija struke i nadležnih institucija uspjeli da sačuvamo zdravlje stanovništva i da samo na taj način možemo biti među prvim državama koje će biti „corona free“ zemlje.

„U svemu ovome nijesmo bili sami, sa nama su bili naši partneri iz EU, država članica, međunarodnih organizacija poput UNDP i Svjetske zdravstvene organizacije i na tome smo im posebno zahvalni. Danas smo svjedočili dolasku kontingenta pomoći koji smo obezbijedili sredstvima EU i poreskih obveznika država članica i ovo je dokaz da uz Crnu Goru, u teškim trenucima kad se svi borimo protiv korona virusa, partneri stoje čvrsto“, rekao je on.

Drljević je posebno zahvalio Holandiji, koja je kroz mehanizam NATO-a EADRCC finansirala, već drugi put, transport opreme, uz opremu koja je obebijeđena donacijama prijatelja iz Kine, dijaspore i građana.

„Ovo je još jedna potvrda da EU i NATO komplementarno djeluju i u ovim situacijama i da samo zajedništvom i solidarnošću možemo da nađemo odovore na izazove sa kojima se današnji svijet suočava“.

Doprema medicinske pomoći EU



Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, rekao je da donacija koja je danas dopremljena u Crnu Goru predstavlja dio pomoći od 3 miliona eura, kao i da simbolizuje solidarnost građana EU sa građanima Crne Gore.

„U današnjoj isporuci se nalazi dosta zaštitne opreme, kao što su maske i rukavice, ali imamo i respiratore. Neko se može zapitati čemu respiratori kad već danima nema zaraženih, ali, kao što je i vrijeme danas promjenljivo i nosim kišobran ako mi bude potreban, tako je i sa respiratorima – nadamo se da neće biti potrebni, ali ako dođe drugi talas, bolje je da ih imamo“, rekao je Orav.

On je zahvalio Holandiji i NATO-u na organizaciji leta, kolegama iz UNDP-ja koji su sproveli donaciju, kao i Vladi i građanima Crne Gore koji su, kako je rekao, bili spremni za saradnju.

Stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je poručila da je UNDP uz partnere iz Vlade i Delegacije EU, kako bi pokazali da saradnja daje rezultate.

„Iako nam je svima drago što je u Crnoj Gori epidemija pod kontrolom, ova medicinska oprema predstavlja insvesticiju u pripremljenost sektora zdravstva. Uz stalne prekide u globalnim lancima snabdijedvanja medicinskom opremom, svaka donacija i nova isporuka čine Crnu Goru snažnijom u kontinuiranom odgovoru protiv virusa, sve dok vakcina ne postane dostupna“, rekla je ona.

Doprema medicinske pomoći EU

Ugovor vrijedan 3 miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, potpisan je početkom aprila između Delegacije Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. Ugovorom je predviđena donacija Crnoj Gori 100 respiratora, 10 mobilnih rendgenskih uređaja, kao i lične zaštitne opreme – uključujući maske, rukavice, hirurške kape, zaštitna odijela i zaštitne naočare.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.