Još se ne može govoriti o kraju epidemije, jedan slučaj nepažnje može da dovede do dramatičnih posljedica
Foto:PR Centar

Pres NKTa

Još se ne može govoriti o kraju epidemije, jedan slučaj nepažnje može da dovede do dramatičnih posljedica

U Crnoj Gori su trenutno četiri osobe oboljele od korona virusa.

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Sanja Medenica na presu NKTa je podsjetila da su danas počeli sa radom tržni centri, ugostiteljski objekti, plaže, te da se većina firmi vraća na ustaljeni način rada.

"Želim da kažem da ovo popuštanje mjera da će se shvatiti kao povjerenje i da će najveći broj građana nastaviti da poštuje preporučene mjere. Takođe, ukoliko se stvari nastavljaju odvijati kao i do sada, doći će do daljeg popuštanja mjera.Ukoliko epidemiološka situacija bude narušena, mi se vraćamo dva koraka unazad", kazala je Medenica.

Pomenula je i mogućnost da veliki broj građana zaboravi na oprez, zbog čega će blagovremeno upozoravati i podsjećati na preporuke. Navela je i da je Institut i NKT dobio veliki broj pohvala za blagovremeno uvedene mjere prevencije.

"Osnovna preventivna mjera je održavanje distance, nošenje maski i održavanje higijene ruku i prostora", kazala je ona.

Ona je kazala da je testiranje na Covid-19 za sada jedino moguće u IJZ i ono je besplatno.

Medenica je odgovarajući na pitanje novinara kazala da se kraj epidemije može proglasiti tek nakon 28 dana od posljednjeg registrovanog slučaja.

"Za sada još ne možemo govoriti o kraju epidemije", poručila je.

Davidović: Jedan slučaj nepažnje koji može da dovede do dramatičnih posljedica

Državni sekretar za turizam Damir Davidović apelovao je na sve ugostitelje i građane da održavaju distancu i poštuju preporuke.

"Dovoljan je samo jedan slučaj nepažnje koji može da dovede do dramatičnih posljedica. Da li ćemo biti 'corona free' destinacija zavisi od svih nas zajedno i naše discipline. Kakva će biti turistička sezona zavisi od toga. Stvari su jednostavne, pravila su jasna i ponovoljena hiljadu puta  i apsolutno ne postoju nijedan razlog da ih se ne pridržavamo",rekao je Davidović.

On je istakao neke od obaveza kojih se ugostitelji moraju pridržavati kao što su informacije o mjerama prevencije, distanci među stolovima, broju osoba za stolom...

"Implementacija preporuka NKTa je učinila da Crna Gora bude  poslednja država u Evropi u kojoj je evidentiran korona i na putu da bud eprva koja će biti corona free. Nemojte zbog deset-dvadeset centimetara da ugrozimo sve što je do sada urađeno i sve što su građani i privreda podnijeli u poslednja dva mjeseca", poručio je Davidović.

Podsjetio je da su ugostitelji dužni da zaposlenima obezbijede zaštitne maske te sredstva za dezinfekciju.

Kako je naveo, angažovane su turističke i druge inspekcijske službe kako bi se u potpunosti kontrolisalo poštovanje mjera u ugostiteljstvu.

"Inspektori sprovode kontrole u svim gradovima i za njih je pripremljena check lista kojom kontrolišu da li se mjere poštuju.Oni na terenu djeluju preventivno i daju instrukcije.", kazao je Davidović ističući da su ugostitelji bili jako zainteresovani za informisanje o načinu nastavka rada te da prvog dana nije bilo previše nepravilnosti i da su ugostitelji spremno dočekali nastavak rada.

Otvaranje granica, kazao je Davidović, zavisiće od onoga što nam struka bude preporučivala.

"Prilikom otvaranja nekog tržišta moraćemo da radimo procjenu koji su rizici sa tog tržišta", kazao je državni sekretar i dodao da je i dalje potrebno strpljenje.

"Ono što bi bilo jako loše je da se ishitrenim potezima i nepažnjom dođe do nove eskalacije virusa. Onda bi sezona bila definitivno izgubljena", naglasio je on i podsjetio da se razmatra nekoliko modela podrške za domaći turizam.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.