Medijska pismenost bitna u kriznim situacijama
Foto: NVO Juventas

NVO Juventas o dezinformacijama na internetu

Medijska pismenost bitna u kriznim situacijama

U kriznim situacijama neophodno je promovisati medijsku pismenost i pružiti građanima i građankama praktične savjete i uputstva kako da što kvalitetnije konzumiraju medijske sadržaje, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Ta organizacija je u prethodnih dva mjeseca realizovala onlajn kampanju o medijskoj pismenosti u doba pandemije Covid-19, u okviru koje je plasirano devet objava na društvenim mrežama, uz dodatne dvije objave kojima su počeli kampanju.

"U toku pandemije svi smo bili izloženi ogromnoj količini medijskih sadržaja, kako informativnih, tako i edukativnih i zabavnih. Međutim, najvažniji su bili sadržaji upravo o kovid-u, stanju, preporukama, savjetima za prevenciju, što je bilo pogodno tlo za širenje dezinformacija“, kazali su iz Juventasa.

Oni su podsjetili da je većina aktivnosti u prethodnih dva mjeseca bila povezana sa različitim medijskim platformama, a povećano konzumiranje sadržaja dovodi do veće izloženosti potencijalno štetnim uticajima medija. Iz Juventasa napominju da u ovakvim situacijama medijski sadržaji imaju izuzetno veliki uticaj na mentalno zdravlje.

"Cilj kampanje je bio da podstakne građane/ke da kritički prate medijske sadržaje kojima su izloženi, kako bi bili što bolje informisani i kako bi kvalitetno proveli vrijeme koristeći medije“, poručili su iz Juventasa.

Iz te NVO su naveli da su kampanjom nastojali da podignu svijest o značaju medijske pismenosti, te da daju praktične savjete mladima i opštoj populaciji kako da prepoznaju i zaštite se od lažnih vijesti, propagande i drugih neetičnih sadržaja, te kako da razlikuju kredibilne od nepozdanih medija i izvora informacija.

Posebna pažnja, kako navode u Juventasu, bila je posvećena porodicama i djeci. Objavama je istaknuto koliko je značajno kontrolisati u kojoj mjeri i koje medijske sadržaje prate djeca, te zajedno sa njima pratiti i razgovarati o medijima. U Juventasu ističu da je naročito važno sa djecom razgovarati o samom virusu, jer su i djeca izložena medijskom izvještavanju o toj temi, te je potrebno da im ostali članovi porodice razjasne nejasnoće i umire strahove. U okviru kampanje, Juventas je porodicama dao praktične savjete i preporuke po pitanju odgovarajućih sadržaja za djecu.

"Imajući u vidu da su društvene mreže u toku pandemije korišćene više nego inače, kampanjom smo, takođe, htjeli da podignemo svijest korisnika društvenih mreža i da ih podstaknemo da obrate  pažnju na izvore i vjerodostojnost sadržaja, te da paze šta šeruju, kao i da vode računa o svojoj privatnosti i sigurnosti. Kampanjom smo savjetovali građane/ke da kritički posmatraju neprovjerene informacije koje su se u toku pandemije ubrzano širile Viberom i drugim mrežama za komunikaciju. Ova pojava bila je jedan od najvećih izazova u prethodnom periodu, kada je u pitanju informisanje“, rekli su iz Juventasa.

​Još jedan značajan izazov za informisanje na društvenim mrežama i onlajn portalima, kako su kazali iz Juventasa, predstavljali su klikbejt naslovi i linkovi, zbog čega je ova NVO kroz kampanju informisala građane/ke šta je klikbejt i kako da ga prepoznaju.

"Značajno mjesto na listi informacionih poremećaja i prijetnji u toku pandemije zauzele su i teorije zavjere. Krizne situacije i nizak nivo medijske pismenosti pogodno su tlo za njihov  razvoj i širenje“, navode u Juventasu i dodaju da upravo medijska pismenost najbolja zaštita od teorija zavjere.

Iz Juventasa su kazali da je osim informisanja, bilo značajno ukazati i na važnost medijske pismenosti u oblasti edukacije i zabave.

"Publika je provodila više vremena nego inače gledajući serije i filmove, zbog čega smo im kroz kampanju dali praktične savjete kako da naprave balans između opuštenog uživanja u filmovima i serijama i kritičkog osvrta na njihov sadržaj“, pojašnjavaju iz ove nevladine organizacije.

U okviru kampanje su, takođe, istakli korisnost čitanja knjiga za razvoj medijske pismenosti, s obzirom da je u prethodnom periodu većina građana/ki imala više vremena za tu vrstu aktivnosti.

U Juventasu su, kako navode, naročito ponosni na objave kojima su započeli kampanju, a koje se odnose na ulogu novinarskih ekipa u kriznim situacijama, odnosno kojima su se zahvalili svim onim ljudima koji su predano radili u prvim redovima u borbi protiv virusa korona.


Izvor: PR Centar

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.