Vozi se kao običan motor

Samo u Japanu: Električno vozilo koje možete spakovati u ranac (VIDEO)

Električno vozilo koje je moguće izduvati i složiti u ranac, to bi ukratko bio opis malog motora POIMO (Portable and Inflatable MObility), razvijenog na Univerzitetu u Tokiju.

Tamošnji stručnjaci izradili su koncept električnog gradskog vozila za mobilnost, vozila poput romobila ili motora, čije je tijelo načinjeno od termoplastičnog poliuretana i moguće ga je u samo jednoj minuti napumpati uz pomoć malog kompresora, prenosi Klix.ba.

Nakon napumpavanja osnovne strukture, na nju se može sjesti baš kao na obični motor, i voziti se po cesti.

Za pogon su zaduženi elektromotori i ugrađena baterija.

Zbog stabilnosti POIMO se kreće na četiri točka, a vozač njime upravlja putem bežičnog kontrolera, smještenog u ručke na upravljaču.

Ukupna masa ovog vozila je 5,5 kilograma, ali ekipa koja stoji iza prototipa poručuje da rade na tome da se ona na sljedećim prototipima dodatno smanji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.