29.maja na sjednici parlamenta o smjeni Radovića i Carevića
Radović i Carević, foto: Vijesti

Budva

29.maja na sjednici parlamenta o smjeni Radovića i Carevića

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović zakazao je za 29. maj sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se odbornici izjasnili o njegovoj i smjeni predsjednika Opštine Marka Carevića, kao i o deklaraciji o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Radović je objasnio da će 29. maja prvo biti održan nastavak tridesete sjednice SO, koja je počela u januaru, na kojoj treba da se glasa o deklaraciji o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koju je predložio Carević.

Nakon toga, kako je objasnio, biće održane još dvije odvojene sjednice na kojima će se odbornici izjasniti o inicijativama kojima Crnogorska, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i nezavisni odbornik Stevan Džaković traže njegovo i Carevićevo razrješenje sa funkcija.

Radović navodi i da razmatraju potencijalne lokacije za održavanje zasijedanja, budući da je sala Skupštine opštine neuslovna za držanje fizičke distance, na čemu insistiraju epidemiolozi i Nacionalno koordinaciono tijelo.

Radović tvrdi i da iz Instituta za javno zdravlje još nijesu dostavili detaljan odgovor na raniji dopis kolegijuma predsjednika SO kojim su tražene preporuke kada se, gdje i pod kojim uslovima može održati zasijedanje lokalnog parlamenta.

"Problem je samo lokacija. Toj sjednici treba da prisustvuje 75 osoba, a imamo još i zainteresovane građane, vjerovatno i predstavnike civilnog sektora i veliki broj medija",rekao je Radović Pobjedi.

Zakazivanju sjednice prethodio je sastanak šefova odborničkih klubova koji su ubrzo napustili predstavnici Crnogorske, DPS-a i SD-a.

Kako saznaje Pobjeda, sjednicu su napustili, jer se ne slažu sa odlukom da se u dnevni red sjednice, na kojoj treba da dođe do provjere povjerenja Careviću i Radoviću, uvrsti i deklaracija o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U međuvremenu su se zajedničkim saopštenjem oglasili predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović i nezavisni odbornik Stevan Džaković navodeći da je zakazivanje sjednice 29. maja suprotno volji deklarisane većine u lokalnom parlamentu.

Tvrde i da Carević i Radović obmanjuju javnost ostavkama koje su u srijedu potpisali, a koje, kako kažu, danas ne važe.

"S obzirom na osjetljiv momenat za sveukupni razvoj crnogorskog društva i države, uticajem retrogradnih politika, dužni smo da odgovornim pristupom spriječimo dalje podjele koje nas vraćaju u prošlost, te nećemo komentarisati teme koje pokušavaju da se nametnu u Skupštini, a vezane su za vjerska pitanja", naveli su oni u saopštenju.

DPS će pokušati da zakaže posebnu sjednicu SO

Demokratska partija socijalista će, sa većinom koju ima sa Crnogorskom, Socijaldemokratama i nezavisnim odbornikom Stevanom Džakovićem, u narednih nekoliko dana zakazati posebnu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo isključivo o razrješenju predsjednika Opštine i Skupštine opštine Marka Carevića i Krsta Radovića, nezvanično saznaje Pobjeda.

Ovu informaciju nije potvrdio ali ni demantovao predsjednik opštinskog odbora DPS-a Predrag Jelušić. On je Pobjedi kazao kako će u naredna dva dana biti organizovan sastanak unutar potpisnika inicijative na kome će odrediti dalji raspored koraka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.