Idite na spavanje prije ponoći za bolje zdravlje!
Ilustracija

Idite na spavanje prije ponoći za bolje zdravlje!

Spavanje je jedna od velikih misterija života i često je predmet naučnih istraživanja. Stručnjaci iz ove oblasti smatraju da od količine sna koji ponekad i uspijemo da uhvatimo prije ponoći može da zavisi količina iscrpljenosti i umora koji osjećamo tokom narednog dana.

Izgleda da su najdragocjeniji upravo trenuci sna prije ponoći, jer sve zavisi od toga kako naša tijela reaguju na promjenu nivoa svjetlosti u večernjim satima.

"Svaka ćelija u tijelu povezana je sa kretanjem Zemlje i Mjeseca. To je nauka", kaže dr Nerina Ramlakhan, stručnjak za spavanje i dodaje: 

"Područje mozga koji se naziva cirkadijalni tajmer pomaže u usklađivanju kretanja i funkcije svake ćelije u tijelu sa nivoom svjetlosti i tame u okruženju."

"Dakle, kako nivo svjetlosti opada ispod određene granice, ona kroz oči šalje poruku pinealnoj žlijezdi, a zatim svaka ćelija u tijelu počinje da prilagođava svoje funkcije", objasnila je.

Drugim riječima, naš cirkadijalni ritam je ključan za regulaciju tijela - uključujući krvni pritisak, tjelesnu temperaturu i proizvodnju hormona.

Dr Ramlakhan je istakla i optimalnu količinu sna koju bismo trebali da imamo prije ponoći kako bismo se nakon sna osjećali odmorno i osvježeno.

"Faza od 90 minuta prije ponoći jedna je od najmoćnijih faza sna, jer je to period u kom se tijelo puni", kaže dr Ramlakhan  i dodaje:

 "Ona nas pomlađuje na svim nivoima - fizički, mentalno, emocionalno i, vjerujem, duhovno.Ta faza spavanja jednostavno liječi", tvrdi dr Ramlakhan.

Takođe, istakla je važnost ove faze sna za reorganizaciju mozga i smanjenje nivoa adrenalina, što je od vitalne važnosti ako ste pod stresom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.