Nema više ljubljenja lopte, pljuvanja i pražnjenja nosa na teren
Ilustracija

Nova pravila zbog koronavirusa

Nema više ljubljenja lopte, pljuvanja i pražnjenja nosa na teren

Zbog pandemije koronavirusa u Južnoj Americi igračima će biti zabranjeno da ljube loptu za sreću, da razmjenjuju dresove, ali i da pljuju i tresu nos na terenu.

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) izdala je niz posebnih propisa u jeku pandemije koronavirusa kako bi se zaštitilo zdravlje svih učesnika kada se Kup Libertadores, najveće klupsko kontinentalno takmičenje, nastavi,prenosi B92.

Nije poznato kada će početi takmičenje, spekuliše se da se to neće dogoditi prije septembra, pošto se južnoameričke zemlje bore protiv pandemije. Takmičenja u Kupu Libertadores i Kupu Sudamerikana prekinuta su u martu.

CONMEBOL je odobrila izmene svojih propisa kako bi se prilagodila pandemiji, a dodat je zahtjev za testiranje igrača i ostalih učesnika utakmica. Napraviće se "medicinski registar", kako bi se pratili rezultati testova, a onima koji odbiju testiranje neće biti dozvoljeno da se takmiče. Klubovi koji ne budu sarađivali biće kažnjeni.

Među dodacima u propisima je i to da se zabranjuje igračima i sudijama da ljube loptu prije utakmice, za vrijeme i posle utakmice. Njima neće biti dozvoljeno da pljuju i tresu nos na terenu ni na klupi za rezervne igrače.

Prije svake utakmice mjeriće se tjelesna temperature igrača i sudija, a svi koji budu na klupi moraće da nose zaštitne maske.

Takođe, igračima će biti zabranjeno da razmjenjuju dresove ili bilo koji dio opreme sa saigračima, protivnicima ili navijačima. Novina je i zabrana razmjene zastavica, što rade kapiteni prije početka svake utakmice.

Konferencije za novinare i izjave moći će da se obavljaju samo ako svi učesnici budu nosili maske.

CONMEBOL je odobrila pet izmjena igrača na svakoj utakmici, nakon što je to dozvolila Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.