U Ukrajini

Pandemija koronavirusa ostavila bez roditelja preko 500 beba koje su surogat majke rodile

Pandemija koronavirusa ostavila je bez roditelja preko 500 beba koje su surogat majke u Ukrajini rodile za roditelje naručioce iz svih dijelova svijeta, prenosi portal nova.rs. Klinika za reprodukciju BioTekCom iz Kijeva objavila je video na kojem se vide desetine beba koje čekaju da li će roditelji da dođu po njih.

Kako prenosi portal nova.rs, klinika BioTekCom reklamira se kao centar za reprodukciju ljudi, a u svom katalogu potencijalni roditelji mogu da nađu "atraktivne" ponude sa slikama nasmijanih beba koje su priložene uz njih.

Za mnoge je cijena djece jedna od najatraktivnijih karakteristika, jer svako dijete "košta" samo 9.900 eura.

Korona kriza izazvala je zabrinutosti da porast "zaliha" beba može da znači da bi kompanije za surogat uskoro mogle da ponude ovu djecu bilo kome, ko god hoće da ih preuzme ukoliko se ne jave roditelji za koje su rođene, što bi kliniku oslobodilo obaveza.

U Evropi je Ukrajina vodeća zemlja surogat materinstva jer je cijena rađanje bebe za majke koje ne mogu ili ne žele da same rode dijete daleko jeftinije nego u ostalim zemljama, a kupac ima garanciju da će dete da bude bijelo.

Procjenjuje se da više od 500 beba čeka da bude "pokupljeno" otkad su granice zatvorene zbog koronavirusa, ali pravi broj je teško da znate zbog prirode posla. Niko sa sigurnošću ne zna šta će da bude sa ovom djecom, a briga o njima je i finansijsko opterećenje za firme koje se bave surogat materinstvom, prenosi nova.rs.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.