U Finskoj prodaja alkohola skočila za 23 odsto tokom pandemije koronavirusa
Ilustracija

Pokazali statistički podaci

U Finskoj prodaja alkohola skočila za 23 odsto tokom pandemije koronavirusa

Prodaja alkohola u Finskoj je u aprilu skočila za 23 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju statistički podaci.

Finski lanac državnih prodavnica Alko, koji ima isključivo pravo prodaje jačih akloholnih pića, imao je veću prodaju vina "roze" za 40 odsto, crvenog vina za 35 a bijelog za 28 odsto.

Ovi podaci pokazuju da zatvaranje barova, restorana, kafića i noćnih klubova, koji će zbog pandemije korona virusa da ostanu zatvoreni do kraja maja, nisu uticali na manju potrošnju alkohola, prenosi briselski portal Euraktiv.

Finci su generalno počeli više da kupuju proizvode onlajn, pa je prodaja putem interneta u aprilu bila veća za 110 odsto u odnosu na april 2019. Mada veća prodaja alkohola nisu dobre vijesti za javno zdravlje, to može da bude mala utjeha za državu koja se bori sa budžetskim deficitom, imajući u vidu da se od prodaje alkohola obezbjeđuje oko 1,5 milijardi eura ukupnih godišnjih poreskih prihoda.

U zemljama Evropske unije, Norveškoj i Švajcarskoj, stariji od 15 godina u prosjeku popiju 11,3 litra alkohola godišnje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije objavljenim prošle jeseni. Najviše alkohola, više od 13 litara godišnje, konzumira se u Njemačkoj, Češkoj i Litvaniji. U Finskoj je taj prosjek oko 10 litara za godinu dana, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.