Aviosaobraćaj se neće vratiti na nivo prije krize prije 2023.

Procjena Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj

Aviosaobraćaj se neće vratiti na nivo prije krize prije 2023.

Aviosaobraćaj se neće vratiti na nivo od prije krize prije 2023. godine, ocijenila je danas Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (Iata).

Prvo će se ovog leta ponovo pokrenuti unutrašnje veze, posle čega će uslijediti mnogo sporije obnavljanje međunarodnog saobraćaja.

Po ocjeni te organizacije koja okuplja 290 aviokompanija, saobraćaj će 2021. (mjeren kilometrima po putniku) biti 24 odsto manji od nivoa 2019, zasnovano na pretpostavci da će obnova početi u trećem tromesečju 2020. ponovnim otvaranjem unutrašnjih veza.

Obnova aviosaobraćaja zavisi od brzine kojom se otvaraju granice i od brzine oporavka privrede svijeta, a uticaj na dugolinijski saobraćaj će biti mnogo veći i trajaće mnogo duže, navela je ta organizacija.

Po pesimističkijem scenariju ukoliko restrikcije za saobraćaj budu trajale i u trećem tromesečju ove godine, Iata predviđa da će nivo saobraćaja pasti 34 odsto 2021. godine.

Prema anketi te organizacije 58 odsto ispitanih putnika će u prvo vrijeme ograničiti putovanja na domaće letove, po svojoj zemlji.

Generalni direktor Iate Aleksander Žuniak je rekao da to ukazuje koliko je važno da se donesu zajedničke mjere za zdravstvenu bezbednost u avionskim putovanjima. Rekao je da se sada vode pregovori na međunarodnom nivou da se utvrde određene zajedničke mjere kontrole i sanitarne mjere.

Dok se čeka da stigne vakcina protiv novog korona virusa, Iata se zalaže za kombinaciju različitih mjera, među kojima je nošenje maske i kontrola temperature putnika.

Ta organizacija je strogo protiv mjera karantina putnika pri dolasku na odredište.

Kako je navela, 69 odsto ispitanih putnika je reklo da bi odbilo da putuje u slučaju da ih na kraju puta čeka 14-dnevni karantin.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.