Test sproveden u Japanu

Evo kako se koronavirus širi dodirom

Pandemija koronavirusa je podsjetila čovječanstvo koliko smo ranjivi na prijetnju od bolesti koje se šire kapljično. Koliko je lako samo kontaktom kompromitovati površine i proširiti zarazu pokazao je i jednostavni test sproveden u Japanu.

NHK, japanski medijski servis, zajedno sa stručnjacima za infektivne bolesti nedavno je napravio eksperiment sa ciljem da prikaže koliko se brzo KOVID-19 i drugi patogeni šire u kantinama kruzera ili restoranima.

Snimak koji se brzo proširio internetom pokazuje deset učesnika u uslovima švedskog stola, koji su zamoljeni da se sami posluže jelom i pićem.

Prije početka gošćenja jedan od učesnika, koji je predstavljao zaraženu osobu koja je kašljala u šaku, na dlan je namazao nevidljivu fluorescentnu farbu, koja se vidi pod ultravioletnim svijetlom.

Svim učesnicima je onda omogućeno da uživaju u gozbi 30 minuta, a rezultati su jasno vidljivi na snimku. Dovoljno je samo reći da su svi učesnici eksperimenta posle pola sata imali tragove farbe na nekom dijelu tijela troje njih i na licu, prenosi RTS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.