Sto djece zaraženo tajanstvenim sindromom, troje preminulo
Ilustracija

Bolest povezana sa koronavirusom

Sto djece zaraženo tajanstvenim sindromom, troje preminulo

Tajanstveni inflamatorni sindrom, povezan sa koronavirusom, otkriven je kod oko stotinu djece u američkoj saveznoj državi Njujork, dok je troje djece preminulo.

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je u utorak da Njujork istražuje oko stotinu slučajeva sindroma koji pogađa krvne sudove i organe i ima simptome slične Kavasakijevoj bolesti i toksičkom šoku. Rekao je da je situacija "istinski uznemirujuća", prenosi Tanjug.

Guverner je rekao roditeljima da paze na niz simptoma kao što su povraćanje, promjena boje kože i produžena groznica, prenosi RT.

Kuomo je savjetovao sve bolnice da u testiranju na Covid-19 daju prioritet djeci koja pokazuju te simptome.

U gradu Njujorku, gdje su prijavljena najmanje 52 slučaja djece sa tim sindromom, gradonačelnik Bil de Blazio pozvao je u utorak roditelje da odmah nazovu pedijatra ako im djeca pokažu simptome koji uključuju upornu temperaturu, osip, bol u stomaku i povraćanje.

U drugim djelovima Amerike i Evrope, djeca su takođe hospitalizovana zbog bolesti koja se sada zove pedijatrijski multi-sistemski inflamatorni sindrom (PIMS).

U Njujorku, sindrom je pronađen kod različitih grupa mladih ljudi. Petogodišnji dječak, sedmogodišnji dječak i 18-godišnja djevojka su podlegli bolesti.

Oko 23 odsto slučajeva se dogodilo kod djece mlađe od 5 godina, oko 29 odsto kod djece između 5 i 9, oko 28 odsto u uzrastu između 10 i 14 i 16 odsto u uzrastu između 15 i 19 godina.

AP prenosi slučaj Amerikanke Amber Din, čiji devetogodišnji sin Bobi se razbolio baš kad se ona oporavila od blagog oblika koronavirusa, a cijela petočlana porodica izašla iz kućnog karantina.

"U početku nije izgledalo ništa ozbiljno, ličilo je na stomačni virus, kao da je Bobi pojeo nešto što mu nije prijalo", kaže Din koja sa suprugom i troje dece živi u Hornelu, gradu u zapadnom dijelu države Njujork.

"Ali sjutradan nije mogao da zadrži ništa što bi pojeo ili popio, a stomak ga je toliko bolio da nije mogao da sjedi", navodi ona.

U hitnoj pomoći lokalne bolnice, ljekari su posumnjali na upalu slijepog crijeva i poslali ih kući sa uputstvima da se jave pedijatru.

Tek kasnije, kada se Bobijevo stanje drastično pogoršalo, ljekari su shvatili da je bio među malim brojem djece sa tajanstvenim inflamatornim sindromom za koji se vjeruje da je povezan sa koronavirusom.

Taj mali broj se ipak povećava.

En Rauli, profesorka pedijatrije, mikrobiologije i imunologije rekla je za RT da i dalje nije jasno da li svaki je svaki slučaj imao isti uzrok, sugerišući da bi mogla da bi neki mogli da budu povezani sa Covidom-19, dok su ostali sindrom toksičkog šoka, koji može da nastane uslijed bakterijske infekcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.