Najstarija Katalonka prebolovala koronavirus
Ilustracija

Postala najstarija osoba koja je pobijedila Covid-19

Najstarija Katalonka prebolovala koronavirus

Maria Branas (113), najstarija Katalonka koja već 20 godina živi u domu za penzionere u Olotu na istoku Španije, preboljela je koronavirus i postala je najstarija osoba na svijetu koja je pobijedila Covid-19.

ABC piše da je Maria Branas imala sreću što je preživjela jer je u samo jednom danu u istom domu penzionera od posljedica koronavirusa preminulo 17 štićenika, i dodaje da ju je nova životna pobjeda dovela na vrh tabele "super seniora" koji su pobijedili Covid-19."

Na prvom mjestu je do sada bila Holanđanka Kornelija Ras (107), prenosi Hina.

Branas je rođena 4. marta 1907. i kao dijete je preboljela španski grip, jednu od najvećih pandemija koja je svijetom harala od 1918. do 1920. godine.

U intervjuu za španske medije starica je kazala da još uvek ojseća manje zdravstvene poteškoće, ali da je dobro nakon što je u aprilu otkriveno da je pozitivna na koronavirus.

"Zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su doprinijeli mom oporavku. Svojski su se trudili", rekla je Branas.

ABC piše da je Maria rođena u San Franciscu, gdje je njen otac radio kao novinar, zbog čega su se preselili u Španiju.

Godine 1931. udala se za doktora s kojim je imala troje dece. Danas ima 11 unuka i 13 praunuka. Članovi porodice zadnji put su je vidjeli na njen rođendan u martu.

Udruženje "Gerontology Research Group" tvrdi da je Branas najstarija osoba na svijetu koja je uspjela da pobijedi Covid-19.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.