Vučić i Irinej: Zabrinuti smo zbog hapšenja sveštenstva, nastavlja se obračun države Crne Gore sa crkvom
Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić

Pružili punu podršku sveštenstvu MCP

Vučić i Irinej: Zabrinuti smo zbog hapšenja sveštenstva, nastavlja se obračun države Crne Gore sa crkvom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej saopštili su da su veoma zabrinuti povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u CG.

Oni su rekli da se nadaju da će narod postupati mirno i pribrano u oviim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe, prenosi B92.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, patrijarh je podsjetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz grubo ignorisanje zahtjeva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice i zaštitu prava koja ta crkva posjeduje vjekovima.

"Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve”, dodaje se u saopštenju.

Vučić je pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rješavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vjernika SPC.

Predsjednik Srbije je rekao da je uvjeren da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.