Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanici Demokrata pozvali opoziciju na totalni bojkot

"Hapšenje Joanikija dokaz selektivne pravde, potrebno bojkotovati rad svih institucija"

Iz Demokratske Crne Gore najoštrije su osudili kako su naveli, neljudsko i kukavičko postupanje policije u Nikšiću, prilikom hapšenja Vladike Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Kao poslednje kukavice, u gluvo doba noći, sa blindiranim vozilima, nadajući se da se tako njihov kukavičluk neće čuti i vidjeti, po direktnom nalogu Veljovića policija je na dan najvećeg pravoslavnog sveca sa našeg tla, u gradu čiji je zaštitnik, došla da kao kriminalce hapsi vladike i sveštenike. Da hapse ljude koji od imovine nemaju ništa do vjeru kojoj su posvetili život", navodi se u saopštenju Demokrata.

"Gdje bi nam kraj bio da su toliko junaštvo, te brigu za zakon i red ikad pokazali prema režimskim kriminalcima koji su djelovali i još djeluju u Crnoj Gori", upitale su Demokrate.

Tražili su objašnjenje od policije "gdje su bili za predsjednika OO DPS Danilovgrad, jesu li priveli direktora Centra za kulutru Žabljak, jesu li privođeni funkcioneri DPS Pljevlja, jesu li privođeni učesnici maskenbala pred Opštom bolnicom u Nikšiću, kad su kako su naveli kao sardine natrpani očekivali majbaha".

"Nisu, ali smo zato došli do najtužnije i najcrnje slike današnje Crne Gore. Nije teško zamisliti Aca i Mila koji, sjedeći na 10 milijardi eura gledaju direktan prenos hapšenja vladika i sveštenika koji sve što imaju dijele sa narodom i ostavljaju narodu", kazali su u Demokratama.

"Još jednom se pokazalo da je Crna Gora, pod DPS-om, država selektivne pravde, koja je neuporedivo gora od nepravde, u kojoj se brutalno obračunava sa neistomišljenicima", poručile su Demokrate.

Kazali su da vlast ne dozvoljava vjerskom velikodostojniku da narednog dana dođe na saslušanje, "već ga privode pod okriljem noći kao kriminalca, namjerno pokušavajući da tako isprovociraju incidente i da ugroze mir".

"Na svu sreću, Crna Gora je noćas imala i jednu, ali najtvrđu branu ugrožavanju, od strane vlasti, mira na svojoj teritoriji: dostojanstveno držanje vladike i svih sveštenika, njihovi pozivi na mir i na neizazivanje incidenata. Gospodin Joanikije i sveštenstvo su u najkritičnijim trenucima svojom mudrošću i razboritošću spriječili produbljivanje tenzija, tako da su vlasti i Veljoviću molitve za eskalaciju sukoba i ovog puta ostale neuslišene", poručile su Demokrate.

Iz ove partije zahtijevaju od nadležnih organa da odmah puste na slobodu Episkopa Joanikija i sveštenike.

Napomenuli su i to da sinoćni događaj u Nikšiću potvrđuje argumentaciju Demokrata o neophodnosti bojkota svih institucija i predstojećih parlamentarnih izbora pod ovim uslovima.

"Takođe, pozivamo sve odbornike Demokrata u lokalnim skupštinama da odmah napuste rad plenarnih zasijedanja, sve do puštanja na slobodu Episkopa Joanikija i sveštenika, kao i poslanike opozicije da odmah napuste rad u Plenumu i svim radnim tijelima Skupštine Crne Gore sve do stvaranja uslova za poštovanje Ustava, zakona, zagarantovanih ljudskih prava i sloboda i slobodnih izbora u Crnoj Gori", zaključuju Demokrate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.