Nakon molebana svečana litija ulicama Nikšića(VIDEO)
Foto: Screenshot

Joanikije: Sveti Vasilije nas približava Bogu

Nakon molebana svečana litija ulicama Nikšića(VIDEO)

Povodom Dana Svetog Vasilija, veliki broj vjernika danas se okupio ispred nikšićkog Sabornog hrama odakle je, nakon molebana, krenula litija.

Nakon večernjeg bogosluženja, okupljenima se obratio Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

“Nikšićku litiju je ustanovio sam Sveti Vasilije Ostroški kada je svojim moštima pohodio ovaj grad prije više od 20 godina”, dodajući da se narod koji se sakuplja u ovom gradu, sakuplja oko Svetog Vasilija koji blagosilja ovaj grad.

“I kada idemo za Svetim Vasilijem u ovu litiju, on nas približava Bogu, sjedinjuje nas sa njim i priziva blagoslov i na nas i na naše domove i na ovaj grad”, rekao je Joanikije.

Osvrnuo se i na ovogodišnje okolnosti usljed pandemije.

 “Ove godine ovaj praznik proslavljamo malo skromnije, ali opet je sve lijepo i svečano, ima nešto uzvišeno u toj skromnosti.Mi smo ispoštovali sve mjere koje je propisala medicina”, rekao je vladika, napomenuvši da je i sam bio 28 dana u kućnoj izolaciji.

Joanikije je takođe kazao da je Crkva pozivala narod da poštuje mjere, ali takođe i da pristupa svetinji, jer je spasenje najvažnije, a onda zdravlje.

“Svaka kuća u Crnoj Gori zna i svjedoči da je Sveti Vasilije najveći vidar”, rekao je Vladika Joanikije i dodao da to takođe znaju i oni kojima je ovih dana bila dužnost da legitimišu i zaustavljaju one koji su išli na poklonjenje Svetitelju.

Vladika je izrazio nadu da će proslava 350 godina od proslavljenja Svetog Vasilija biti u mnogo širim razmjerama.

“Naše litije nisu ni inat ni prkos, a naročito danas. Mi danas idemo da pokažemo i potvrdimo svenarodnu ljubav prema Svetom Vasiliju”, naglasio je Vladika, rekavši da ova litija treba da se obilježi samo vjerom, kao i ljubavlju prema Svetom Vasiliju. Takođe je naglasio da u litiji nema politike, nema podjela i stranaka, već samo jedinstveni narod božiji i da je svako dobrodošao.

On je takođe izrazio radost što litiju predvodi Mitropolit Amfilohije, koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Ostrogu i donosi blagoslov ćivota Svetog Vasilija.

“Da da Bog da Sveti Vasilije progna ovu zarazu iz ovog grada i iz Crne Gore i iz svakog grada da se više nikad ne vrati”, poručio je Joanikije te je litija molitveno krenula ulicama Nikšića.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.