Srbija: Napravljen prvi respirator u institutu
Ilustracija

Na projektu radilo 10 inžinjera

Srbija: Napravljen prvi respirator u institutu "Mihajlo Pupin"

U Institutu "Mihajlo Pupin" proizveden je prvi respirator u Srbiji, koji će danas biti zvanično predstavljen javnosti, a inženjer Instituta Vladimir Nešić istakao je da je to najsavremeniji uređaj i ocijenio da Srbija ima kadrovske mogućnosti za pokretanje proizvodnje medicinske opreme.

Nešić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je na proizvodnji respiratora radilo desetak inženjera. 

"Ova zemlja ima dovoljno stručnjaka, zananja i htenja da može da pokrene novu granu proizvodnje - proizvodnju medicinske opreme", rekao je Nešić, prenosi RTS.

Na pitanje gdje bi Srbija mogla da plasira svoj proizvod, on je oijcenio da je to tržište regiona, a možda u pojedine regione Azije i Afrike.

Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta "Mihajlo Pupin" Ognjena Ristića. Ristić je objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

"Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gdje smo negdje u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima", rekao je Ristić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.