Počinje transport oklopnih vozila iz Viskonsina u CG
Foto: Printscreen

Ministarstvo odbrane Crne Gore pokrenulo postupak

Počinje transport oklopnih vozila iz Viskonsina u CG

Ministarstvo odbrane Crne Gore pokrenulo je postupak transporta lakooklopnih JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) vozila, za koje su sa američkom kompanijom Oškoš, potpisali ugovor vrijedan 36 miliona eura.

Prvih 20 komada lako oklopnih vozila, planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore (VCG) u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci (ukupno 67) stići će iz fabrike Oškoš u Vojsku Crne Gore do 2023. godine.

Iz Ministarstva odbrane kazali su za Pobjedu da pandemija koronavirusa, neće uticati na plan isporuke vozila i daljinski upravljivih oružnih stanica.

"U međusobnoj komunikaciji sa predstavnicima Vlade SAD dobili smo uvjeravanja da će prvi kontingent od 20 vozila stići u Crnu Goru u trećem kvartalu 2020. godine, što znači da će naša zemlja biti prva u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za svoju Vojsku", kazali su Pobjedi iz resora Predraga Boškovića.

U dokumentaciji javne nabavke, navodi se da je za transport oklopnih vozila, potrebna usluga željezničkog i usluga prevoza kopnenim putevima, za šta Ministarstvo planira da izdvoji 230.000 eura.

Ostatak tenderske dokumentacije, ministarstvo je označilo stepenom tajnosti, iz, kako su naveli, razloga njene bezbjedonosne osjetljivosti.

Na pitanje da li se vozila isporučuju u djelovima, ili spremna za uporebu, iz ministarstva su kazali da se vozila sklapaju u fabrici “Oshkosh” u Viskonsinu u SAD, te da će Crnoj Gori, biti isporučena kompletna.

"Jedino će se u Crnoj Gori realizovati nadogradnja daljinski upravljivih oružnih stanica", dodaju iz ministarstva.

Crna Gora će, nakon nabavke JLTV vozila, postati četvrta članica NATO koja je koristila ovu vrstu naoružanja. Do sada su ugovore sa Oškošom sklopile Litvanija, Velika Britanija i Slovenija.

Nabavkom ovih vozila dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore biće u potpunosti opremljene sa vozilima posljednje generacije.

Najmodernija oprema i naoružanje

Ova vozila će biti opremljena sistemom veze i daljinski upravljivim oružnim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila, pri čemu se crnogorski vojnici neće izlagati riziku, kao što je slučaj kod drugih sistema kod kojih vojnik mora da izađe iz vozila da bi upotrijebio naoružanje.

Takva vrsta opreme koštala je ministarstvo dodatnih 35 miliona eura, a ugovor o isporuci ovih sistema je skopljen sa izraelskom firmom Elbit.

Crna Gora trenutno raspolaže sa šest lakooklopnih vozila, koja je dobila kao donaciju od njemačke vlade. U pitanju su nova terenska vozila tipa „mercedes benz“, model G 280 CDI, sa zaštićenom karo-serijom. Vozila su opremljena lakim oklopom, klasomzaštite STANAG4569 nivo II (balistička), kao i protivminskom zaštitom DM31.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.