Naše čulo ukusa se mijenja kako starimo
Ilustracija

Naše čulo ukusa se mijenja kako starimo

Čulo ukusa je veoma složen fenomen. Mi ne doživljavamo senzaciju kroz jedan jedini osjećaj, već koristimo pet čula, koja rade zajedno, kako bi nam omogućila da uživamo u hrani i piću.

Kada je hrana u pitanju koristimo čulo vida da bismo odlučili da li ćemo tu hranu jesti. Kada jedemo, miris i ukus se kombinuju da bi nam omogućili da osjetimo pravi ukus.

Mješavina sastojaka, teksture i temperature može dodatno da utiče i na to kako određenu hranu doživljavamo. Nažalost, to znači da gubitak bilo kog čula, posebno mirisa ili ukusa, može umanjiti naše uživanje u hrani.

Privremeni gubitka čula mirisa, kao što je to slučaj kod prehlade, može da smanji apetit ili možda čak izazove prekomjernu konzumaciju hrane, tada se jede više da bi se osjetila sitost. Slična pojava se dešava kada ostarimo.

Način na koji registrujemo ukus počinje da se mijenja oko 60. godine, kada osjetljivost našeg mirisa takođe počinje da opada, i postaje ozbiljan oko 70. godine.

Kada čulo mirisa slabije funkcioniše i nije u stanju da otkrije i razlikuje različite mirise, to utiče na našu percepciju ukusa.

Pad osjetljivosti čula mirisa s godinama je posljedica nekoliko faktora, uključujući smanjenje broja olfaktornih receptora, koji prepoznaju različite mirise, u zadnjoj strani nosne šupljine, kao i opadajuću brzinu regeneracije receptorskih ćelija.

Drugi razlog za slabljenje osjećaja ukusa koji dolazi s godinama je zbog strukturnih promjena u papilama zaduženim za ukus. One se smanjuju kako starimo i mijenjaju oblik, postaju zatvorenije.  

Receptori bolje registruju ukus kada su papile otvorene. Zatvorene papile smanjuju kontaktnu površinu između jedinjenja hrane i receptora što rezultira manjom percepcijom ukusa hrane.    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.