Mađarska opozvala ambasadore u pet država koje su kritikovale stanje u toj zemlji
Ilustracija

Mađarska opozvala ambasadore u pet država koje su kritikovale stanje u toj zemlji

Budimpešta je opozvala ambasadore iz pet nordijskih zemalja koje optužuje za lažne informacije o Mađarskoj nakon što su te zemlje izrazile zabrinutost po pitanju demokratije uslijed većih ovlašćenja vlade Viktora Orbana tokom pandemije koronavirusa.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u saopštenju napao vlade Islanda, Švedske, Danske, Norveške i Finske, optužujući ih za "širenje lažnih informacija".

Mađarski parlament je 30. marta usvojio kontroverzan zakon koji omogućava premijeru Orbanu da upravlja zemljom dekretima tokom vanrednog stanja, uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Nakon brojnih kritika međunarodne zajednice tog mađarskog zakona, generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović je istakla da vanredno stanje "neodređenog trajanja i bez ikakve kontrole ne pruža garancije da će biti poštovani osnovni principi demokratije i da će ograničavanje osnovnih ljudskih prava biti proporcijalno pretnji kojoj bi trebalo da se suprotstavi".

Šefovi diplomatije pet nordijskih zemalja su potom 6. maja izrazili svoju zabrinutost, navodeći da "pravna država treba da prevlada čak i u vanrednoj situaciji".

Ministar Sijarto je na to uzvratio pitanjem da li "ministri Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske znaju bolje od Mađara šta Mađari žele".

"Neka gledaju svoja posla", poručio je šef mađarske diplomatije kolegama iz nordijskih zemalja.

Viktor Orban je od povratka na vlast 2010. redovno na meti kritika međunarodnih organizacija zbog autoritarnog upravljanja Mađarskom.

Nevladina organizacija Fridom haus je prošle nedjelje skinula Mađarsku sa liste demokratskih zemalja i svrstala je u "hibridne režime". Mađarska je članica Savjeta Evrope, organizacije koja okuplja 47 zemalja.

Budimpešta je odbacila kritike zbog uvođenja vanrednog stanja. Vlada ističe da mađarski parlament može u svakom trenutku da suspenduje vanredne mjere, kao i da će vanredno stanje biti ukinuto po okončanju pandemije.

Evropski parlament treba u srijedu da razmatra stanje ljudskih prava u Mađarskoj.

beta/AFP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.