Hrapović odgovorio Strikoviću: Zašto nijeste brigu pokazivali 18 godina dok ste bili u vlasti
Kenan Hrapović

Hrapović odgovorio Strikoviću: Zašto nijeste brigu pokazivali 18 godina dok ste bili u vlasti

"90% prijedloga SDP-a su plagiranje svega onoga što je opozicija u prethodnom periodu predlagala, a oni su tada, kao dio vlasti, 18 godina odbijali (povećanje minimalne zarade, smanjenje poreza i doprinosa, povećanje penzija…), kazao je Kenan Hrapović, član Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore i ministar zdravlja u Vladi.

"Svjedoci smo svakodnevnog zasipanja javnosti “brigom” ovog opoziciono-pozicionog političkog subjekta.Postavljaju se dva jednostavna pitanja: da li su njihovi prijedlozi realno održivi i da li su principijelni. Odgovor na oba pitanja je još jednostavniji – nijesu. Naime, 90% njihovih prijedloga su plagiranje svega onoga što je opozicija u prethodnom periodu predlagala, a oni su tada, kao dio vlasti, 18 godina odbijali (povećanje minimalne zarade, smanjenje poreza i doprinosa, povećanje penzija…). Ostatak do 100% su uglavnom prijedlozi amandmana ili zakona (finansiranje političkih partija, moratorijum…) koji su dopadljivi za širu laičku javnost ali imaju “samo jednu” falinku, a to je da su u suprotnosti sa Ustavom, što ni mediji koji im nesebično pomažu, ali ni pojedini samoproklamovani eksperti neće da javno kažu. Imamo i još jedan novitet iz njihove kuhinje, a to je da saslušaju šta kolege iz vlasti i opozicije predlažu predstavnicima državnih institucija kao mjere podrške građanima i privredi, a onda sve to brže bolje spakuju u zakon i promovišu ga kao svoj izum (garantne šeme). Zato je i odgovor na navedena pitanja vrlo jednostavan – nijesu principijelni njihovi prijedlozi, a nijesu ni realno održivi. Najkraće rečeno, krajnje su populistički sa ciljem da pridobiju kratkoročnu podršku birača kako bi možda dosegli cenzus na sljedećim izborima. Postavlja se logično pitanje - zašto nijesu ovoliku brigu pokazali za zdravstvenim i prosvjetnim radnicima, pripadnicima bezbjednosnog sektora, nezaposlenima, penzionerima, poslodavcima i mnogim drugima 18 godina dok su bili u vlasti? Jesu li svi ti radnici postojali do njihovog odlaska u opoziciju", pitao je Hrapović reagujući na izjavu potpredsjednika SDP-a Adnana Strikovića koji je ministra pozvao da podrži povećanje plata zdravstvu.

Hrapović ističe da je za prve dvije kategorije u SD-u jasno, "jer ih najviše bole rezultati postignuti u sistemu prosvjete i zdravstva, i to samo zato što tim resorima rukovode funkcioneri Socijaldemokrata".

"Njihova omiljena tema od kada su u opoziciji je, izgleda, zdravstvo. Kako se približavaju izbori, bilo lokalni ili parlamentarni, raste njihova briga za zdravstvenim radnicima. Ne znamo da li im smeta što u protekle tri godine crnogorski zdravstveni sistem bilježi višemilionska ulaganja i to nakon dugog niza godina (u medicinsku opremu je uloženo 15,2 miliona eura, a u građevinske radove oko 6,6 miliona); nijesmo čuli da su pozitivno govorili i o tome što je kroz odobravanje velikog broja specijalizacija i supspecijalizacija (blizu 200) pokazan visok osjećaj odgovornosti za napredak sistema kroz kontinuirano ulaganje u usavršavanje našeg medicinskog kadra; njima izgleda nije pozitivan i podatak da je za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu obezbijeđeno 1,5 miliona eura u periodu 2021-2023. godina, što je 300 hiljada eura više u odnosu na prethodni trogodišnji period. Nažalost, i zaokruživanje finansijske konstrukcije od više desetina miliona eura za novu infektivnu i kliniku za dermatovenerologiju, kliniku za mentalno zdravlje, nadogradnju Instituta za javno zdravlje uz opremanje ove institucije najsavremenijom opremom, ulaganje u laboratorije u zdravstvenim institucijama po cijeloj Crnoj Gori, poboljšanje kapaciteta klinike za onkologiju, izgradnju novog urgentnog centra vrijednosti preko 15 miliona eura ne zavređuje njihovu pažnju. Sve ovo ne vide samo iz jednog razloga, a to je zato što tim resorom rukovodi kadar iz SD-a. I sada mi pišu o njihovom prijedlogu dopune zakona o zaradama", navodi Hrapović.

Dodaje da su iz SDP-a zaboravili da napišu da je od jula prošle godine u proceduri prijedlog istog zakona u kojem poslanici DF-a traže povećanje zarada zdravstvenim radnicima i za koji su poslanici SD-a uvijek glasali da se o njemu raspravlja na sjednici Skupštine.

"Naravno, nijesu htjeli, kako je to i predviđeno skupštinskom procedurom, da podnesu amandman na taj prijedlog opozicionih kolega iz DF-a, sa kojima vrše vlast u Budvi i Kotoru, nego su predložili pod njihovim imenom isto ono što su njihove kolege iz opozicije već predložile. Jasno je šta im je namjera, da prigrabe od svakog po nešto za sebe. Po već uvježbanom ustaljenom scenariju, prvo ide konferencija za štampu na kojoj se najavljuju prijedlozi, koju pojedini mediji veoma dobro isprate; pa onda ide poslije nekoliko dana saopštenje da su navedeni prijedlozi zakona predati, koje opet pojedini mediji veoma dobro isprate; a onda se traži dopuna dnevnog reda sjednice Skupštine sa istim tim prijedlozima zakona gdje se opet javnost, po treći put, upoznaje sa istom stvari. I tako u nedogled. Znamo da su željeli da se od prvog marta ne povećaju zarade zaposlenima u zdravstvu 12%, da im se ne odobri dodatak na zaradu u martu i aprilu za još 15%, kako bi i dalje pokušavali da manipulišu navodnom brigom o zdravstvenim radnicima. Posebno im smeta što i ja lično, kao ministar, ističem da su postojeća povećanja zarada realna ali ne i dovoljna i da treba stvoriti sve uslove da ona budu veća u periodu pred nama", kaže Hrapović.

On je poručio zaposlenima u zdravstvu, da briga SDP-a samo traje do izbora.

"Jer im vi, kao i zaposleni u prosvjeti, bezbjednosnom sektoru, nezaposleni, penzioneri služite samo u svrhu očigledno bezuspješnog pokušaja da zakuče cenzus kako bi par njih i dalje primali mnogo veću platu od svih vas i to iz državnog budžeta, što uostalom i rade evo već par decenija. Pozitivna činjenica je da ste vi itekako svjesni ove njihove zakašnjele, neiskrene i neprincipijelne brige, zbog čega nama dajete podršku da i dalje posvećeno radimo na stvaranju uslova za vaš bolji status", zaključuje Hrapović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.