Ovo je razlog zašto muškarci ne žele da se maze nakon seksa
Ilustracija

Ovo je razlog zašto muškarci ne žele da se maze nakon seksa

Australijski naučnici nedavno su proveli istraživanje i otkrili da žene nisu jedine koje nakon seksa osjećaju neku vrstu depresije.

Taj fenomen naziva se postkoitalna disforija, a dokazano je i da postoji kod muškaraca. Do sada su muškarci kod istraživanja postkoitalne disforije bili isključeni, smatralo se da žene imaju drugačije emocije kod seksa od njih.

Ipak, jedno istraživanje pokazalo je suprotno muškarci se nakon seksa takođe osjećaju bezosjećajno i prazno, a radije bi to vrijeme proveli sami, nego se mazili s partnerkom.

Za ovaj poremećaj raspoloženja nejasan je tačan razlog. S jedne strane su tu hormoni koji nastaju za vrijeme seksa, a odgovorni su za promjenu raspoloženja nakon ljubavne igre. 

Naime, za vrijeme seksa doživljavamo veliki nalet hormona sreće. A zatim, netom nakon njega, pada nivo hormona  što može da dovede do toga da se osjećamo tužno.

S druge strane, neke proživljene traume ili loši doživljaji iz prošlosti takođe mogu da budu pokretač postkoitalne disforije.

Ako se nakon seksa osjećate tužno ili usamljeno, zaista bi trebalo da razmijenite nježnosti, odnosno, da se mazite. Onaj ko se mazi, osjeća snažniju povezanost s partnerom te se opet povećava nivo hormona sreće, prenose Nezavisne novine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.