Prvi letovi se mogu očekivati u junu, razarajuće posljedice krize
Avio-saobraćaj zaustavljen 16. marta

Ristić za Dan

Prvi letovi se mogu očekivati u junu, razarajuće posljedice krize

Kriza izazvana koronavirusom ima teške i razarajuće posljedice za avio-industriju i sve njene činioce kazao je novi izvršni direktor Montenegro Airlines-a (MA) Vlastimir Ristić i dodao da su suočeni sa najtežom krizom komercijalne avijacije od njenog postanka.

On je u intervjuu za Dan kazao da je svaki dan prizemljenja aviona jako skup, i generišu se troškovi koji ne samo da se ne mogu zaustaviti već se sa trajanjem krize multipliciraju.

“Bliže podatke o efektima krize po MA imaćemo po okončanju perioda bez komercijalnog letjenja, i za sada bismo se uzdržali od nezahvalne prognoze kvantifikacije gubitka", rekao je Ristić.

On je dodao da je avio-saobraćaj zaustavljen 16. marta, a imajući u vidu posljednje mjere koje je predstavilo Nacionalno-kordinaciono tijelo (NKT), prvi letovi se mogu očekivati u junu i to ka destinacijama u okruženju, u smanjenom intenzitetu zbog redukovane tražnje.

“Tu krizu i smanjenje prihoda, osjetiće svi koji su direktno ili posredno vezani za avio-prevoz, od aerodroma, turističkih agencija, turoperatora, hotela, restorana i svih ostalih vidova turističke ponude. Svi smo u turističkom lancu koji trpi, ali se nadamo da ćemo, uz pomoć Vlade i međunarodnih organizacija, ipak izdržati”, naveo je Ristić.

On je saopštio da se teške posljedice koje Covid-19 ostavlja po poslovanje tiču, prije svega, budućeg rada i za sada ih je teško cjelovito sagledati.

“Sprovođenje usvojenog zakona o MA je naš prioritetni zadatak i u svojoj primjeni ima elemenata koji se tiču postupaka nabavki osnovnih sredstava kompanije a koja su, sa druge strane, tržišna kategorija”, kazao je Ristić.

Kako će tržište reagovati na sve potrese koje Covid-19 izaziva, kako je objasnio, sada je rano zaključiti, ali može se reći da će, osim negativnih efekata o kojima ima dosta riječi, možda biti i onih koji nijesu po avio-operatere nepovoljni, kao što su pad cijene avio-goriva i aerodromskih usluga, i očekivano širenje ponude polovnih letjelica na tržištu iznajmljivanja i prodaje avio-jedinica.

“Ali, moramo biti oprezni, i sa ovakvim analizama, dodatno sačekati”, kazao je Ristić.

Na pitanje Dana koliki je u aprilu minus iz poslovanja MA Ristić je rekao da je riječ o višemilionskim gubicima.

“Prizemljeni smo već dva mjeseca, pa su i prodajno-komercijalne aktivnosti u potpunosti zaustavljene. Sa druge strane, imamo mnogo fiksnih obaveza. Za ovu priliku pomenućemo samo najmarkantnije: isplata što lizing, što kreditnih renti za avione, održavanje avio-motora u odgovarajućoj tehničkoj kondiciji, isplatu zarada zaposlenima”, naveo je Ristić.

On je dodao da su se susreli sa najvećom krizom u avio-industriji koja je pogodila i velike i male kompanije. MA ne može biti izuzetak.

Ristić je saopštio da je prisilni prekid osnovne djelatnosti Društva uslovio odsustvo potreba za angažovanje radne snage.

“Iako nerado, iz razloga racionalnog vođenja kompanije, morali smo pribjeći zakonskom institutu privremenog prekida rada bez krivice zaposlenog, što znači da zaposleni nijesu na poslu i nijesu dužni da rade od kuće”, dodao je Ristić.

On je objasnio da im za navedeno pripada pravo na isplatu zarade u visini od 70 odsto osnova za naknadu koju čini prosječna zarada ostvarena u prethodnom polugodištu.

“Prihvatajući bez izuzetka i na pravi način takvu odluku poslovodstva, zaposleni su pokazali da dijele sudbinu kompanije i teret krize”, rekao je Ristić.

Dan/Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.