Gradić u Italiji štampa sopstveni novac kako bi pomogao ljudima(VIDEO)

Gradonačelnik Kastelina del Biferno, malog italijanskog grada sa samo 550 stanovnika, više od 12 godina analizira kovanje novca, a pandemija korona virusa konačno mu je pružila priliku da testira svoje sposobnosti.

"Odlučili smo proizvoditi novac kako bismo osigurali da lokalna ekonomija može izdržati uticaj trenutne situacije. Ma koliko ova ekonomija bila mala, još su tri ili četiri poduzeća koja su i dalje otvorena u ovom gradu, izuzev kafića ili pabova", kazao je gradonačelnik Enriko Fratangelo za Euro News.

Novčanice "Ducati" distribuiraju se stanovnicima Kastelino del Biferna u skladu s njihovim ekonomskim potrebama. Već su potrošene hiljade "Dukatija" u lokalnim radnjama italijanskog gradića.

Tako svake dvije sedmice trgovine šalju "Dukati" novčanice gradskom vijeću i za njih dobijaju odgovarajući iznos u eurima. Pet "Dukatija" vrijedi pet eura, kako bi se izbjegla zbunjujuća konverzija valuta, što je olakšica posebno za starije osobe.

Gradonačelnik Fratangelo smatra da je ovo ujedno i prilika za povećanje osjećaja pripadnosti gradu, jer novčanice prikazuju lokalne simbole poput crkve, javnog bazena ili statue Djevice Marije.

Gradsko vijeće Kastelino del Biferna do sada je podijelilo novčanice "Dukati" za više od 200 porodica u gradu. Stanovnici ih mogu trošiti na osnovne životne namirnice, poput mesa u mesnicama, gdje je do sada potrošeno gotovo 4.000 "Ducatija".

Novčanice "Dukati" štampaju se samo lokalno. Antonio Lanakone, vlasnik štamparije Linea Molise Pubblicita, objasnio je kako se zapravo proizvode.

"Koristimo papir označen žigovima, a zatim novčanice štampamo prema dizajnu dogovorenom sa upravom. Potom laminiramo papir i na kraju režemo novčanice u skladu s dogovornim dimenzijama", pojasnio je Lanakone.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.