Koronavirus iz ovog skijaškog centra otišao na 5 kontinenata, stižu tužbe
Ilustracija

Koronavirus iz ovog skijaškog centra otišao na 5 kontinenata, stižu tužbe

U austrijskom skijaškom centru Išgl korona virusom zarazili su se skijaši sa pet kontinenata svijeta.

Udruženju zaštite potrošača Austrije (VSV), koje je najavilo kolektivnu tužbu zaraženih, javilo se do sada 5.384 osobe iz 55 zemalja koje tvrde da su se zarazili u Išglu i u manjoj mjeri u drugim skijaškim centrima pokrajine Tirol Sant Anton i Selden.

Većina, 3.680, iz Njemačke je, zatim slijede Holandija sa 526, Velika Birtanija (152), Belgija (151), Švajcarska (133), i Danska (82).

Iz Austrije se tužbi priključuje 203 osobe, iz SAD 34.

Dokumentovani su slučajevi sa gotovo svih strana svijeta, iz Brazila, Singapura, Zimbabvea, Australije i Kambodže.

Prema pisanju bečkog nedjeljnika "Profil", te brojke nisu "naduvane", već prikazuju samo jedan mali presjek svih zaraza u skijaškom centru.

Tako se VSV prijavilo i 42 Norvežanina koji su se zarazili u Išglu, a zvaničan broj u Norveškoj koji su se sa skijanja iz Austrije vratili bolesni je 16 puta veći.

Do sličnih podataka došao je "Profil" i u drugim zemljama.

Pored suđenja koje čeka vlasti Išgla i Tirola, sve je glasniji i zahtjev politike za personalnim posljedicama.

- Pogrešno ponašanje sa sobom povlači posljedice. Ako rezultat krivičnog postupka ili istražne komisije utvrdi teške greške, onda moraju slijediti personalne posljedice - poručila je Barbara Nesler, poslanica Zelenih, članice vladajuće koalicije.

Vlasti Išgla i pokrajine Tirol optužene su da su zataškale pojavu prvog slučaja zaraze da bi produžili turističku sezonu.

Tako su vlasti Islanda upozorile austrijske kolege na zarazu svojih državljana u Išglu, ali više dana od pismenog obavještenja nije bilo reakcije, kako opštinskih, tako ni pokrajinskih vlasti.

U Išglu se bar "Kicloh" kao žarište infekcije, u kojem su se brojni turisti zarazili korona virusom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.