Vuković: Plan mjera pomoći u Nikšiću bez efekta
Nemanja Vuković, Foto: DCG

Vuković: Plan mjera pomoći u Nikšiću bez efekta

Najavljeni plan mjera lokalne vlasti u Nikšiću, ponižavajući je i dovešće do daljeg pada zaposlenosti. Ono što lokalna vlast uzvraća onima koji redovnim aktivnostima pune budžet, je ravno ničemu, dramatično ispod nivoa preduzetog od svih ostalih opština u Crnoj Gori, ističe potpredsjednik Demokrata Nikšića Nemanja Vuković.

Vuković je naveo da nema otpisa poreskih obaveza niti drugih dažbina ni za jedan jedini cent, nije predviđen ni jedan cent za opštu interventnu pomoć ugroženim građanima, dodajući da nijesu planirana budžetska izdvajanja za radnike ili nezaposlene, a nijesu predviđene ni subvencije lokalnoj privredi, kako bi prebrodila krizu i očuvala radna mjesta.

"Nema u planu lokalne vlasti ni rezanja plata lokalnim javnim funkcionerima. Sve što je lokalna vlast na čelu sa DPS-om predvidjela jeste da se prolongira plaćanje 7-8 dažbina za 90 dana, a bez ikakvog krajnjeg i konačnog rasterećenja privrede. To nijesu ni mrvice, a kamoli ozbiljna i efikasna pomoć. Očigledno je da lokalna vlast nije u stanju da rješava probleme, već samo da ih odlaže, ali se oni gomilaju, i za ne tako dugo vrijeme dolaze na naplatu uvećavajući se. Tako će neriješeni, a prolongirani problemi, biti veliki teret za lokalnu privredu, i odraziće se na dalji i dodatni pad zaposlenosti", napominje Vuković.

Kako je kazao, da ima društvene odgovornosti lokalnu vlast u Nikšiću bi na snažan paket pomoći obavezala i činjenica da je broj novoprijavljenih nezaposlenih lica za jedan mjesec već 500, što je duplo veći broj od broja radnika Željezare.

Činjenica da je na kraju februara, prije epidemije koronavirusa, u Nikšiću bilo 766 zaposlenih manje nego na kraju februara 2019. godine, kaže vuković, ukazuje da su strukturni poremećaji i prije epidemije lokalnu privredu Nikšića gurnuli u recesiju.

On je istakao da planirana upotreba budžetske rezerve ima isključivo predizborni cilj, te umjesto da se pruži pomoć svima, želi se pružiti samo šačici privilegovanih.

"Pri tome, iako godišnje iz Egalizacionog fonda prima oko šest miliona eura, lokalna vlast nije digla svoj finansijski kapacitet niti osjeća potrebu da uzvrati onima koji joj pune budžet, a to su građani kao poreski obveznici. Godinama lokalna vlast ne ulažući u javna dobra i u opremu javnih preduzeća, kreira lažnu finansijsku sliku. Krajnje je nepošteno da sredstva građana Nikšića koji grcaju u problemima, isključivo služe za likvidnost Prve i drugih banaka, i čekaju na upotrebu za predizbornu promociju vlasti, umjesto da se stimulativno vrate privredi i građanima", rekao je on.

Vuković je pozvao aktuelnu vlast da sredstva u budžetu koja je uzela od poreskih obveznika, a nije ih utrošila za javna dobra i za poboljšanje privrednog ambijenta i uslova života svih građana Nikšić, vrati u ovom presudnom momentu onima od kojih su uzeta radi njihovog spasa i opstanka.

"Smatramo da je ovih, nekoliko tankih i ekonomski sterilnih mjera koje su najavili, planirano više radi toga da Opština Nikšić ne bude prikazana kao jedina opština koja nije ništa preduzela, a to što je preduzeto iz ugla ugrožene privrede imaće gotovo nulti efekat. Upravo zato i ne čudi ovoliko kašnjenje i zaostajanje u preduzimanju mjera, koje i samo zbog toga imaju drastično utanjen potencijal. Čekati da prođu dva mjeseca nakon pojave epidemije, pa preduzeti mjere, koje ne predstavljaju nikakvo rasterećenje, vrhunac je neozbiljnosti, neodgovornosti i nesposobnosti lokalne vlasti u Nikšiću", zaključio je Vuković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.