Postupanje policije prema Daniloviću bilo profesionalno
Saša Zeković

Savjet za građansku kontrolu rada policije

Postupanje policije prema Daniloviću bilo profesionalno

Savjet za građansku kontrolu rada policije, imajući u vidu privremene zdravstvene mjere, konstatovao je da su policijski službenici CB Podgorica postupali zakonito i profesionalno tokom prikupljanja obavještenja od poslanika u Skupštini Crne Gore Gorana Danilovića.

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je da je poslanik Goran Danilović javno najavio sopstvenu protestnu šetnju kako bi ukazao na potrebu zaštite ustavnih prava i sloboda.

On je, kako navode u Savjetu, to uradio na pažljiv način i u njegovom postupku se ne prepoznaju elementi nekog prekršajnog ili krivičnog djela.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je provjerio, na osnovu interesovanja građana na društvenim mrežama i medijskim portalima, postupanje policijskih službenika Centra bezbijednosti (CB) Podgorica u odnosu na pozivanje i prikupljanje obavještenja od poslanika u Skupštini Crne Gore Gorana Danilovića.

Povodom ovog slučaja građanski nadzor je ostvario direktnu komunikaciju sa načelnikom CB Podgorica Milovanom Pavićevićem, saopšteno je iz Savjeta.

Oni podsjećaju da je poslanik Danilović političar i javna ličnost čije, javno oglašavanje može i već izaziva pažnju javnosti, pa se kod sljedbenika i poštovalaca njegove političke ideje može prepoznati i kao poziv da se pridruže.

"Zato, isključivo u tom kontekstu treba i tumačiti i sagledati postupanje policijskih službenika CB Podgorica pri čemu treba uzeti u obzir zakonom definisane policijske poslove i činjenicu da su i dalje na snazi privremene protivepidemijske mjere", navodi se u saopštenju Savjeta.

Oni ističu da je policija dužna da sprječava i otkriva krivična djela i prekršaje pa je pozivanje poslanika zbog prikupljanje obavještenja u svojstvu građanina učinjeno zbog potrebnih razjašnjenja najavljene aktivnosti. Dodaju da je o svemu, prije i nakon preduzetih aktivnosti, blagovremeno obaviješten nadležni državni tužilac.

"Da bi se postupanje policije u konkretnom slučaju sagledalo objektivno, Savjet podsjeća da su osnovni policijski poslovi zaštita bezbjednosti građana i Ustavom utvrđenih prava i sloboda, sprječavanje vršenja i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja, održavanje javnog reda i mira i obezbjeđivanje javnih okupljanja visokog bezbjednosnog rizika. Kad je to neophodno zbog obavljanja policijskih poslova, policija može pozvati svako lice za koje postoji vjerovatnoća da raspolaže odgovarajućim obavještenjima," ističe se u saopštenju.

Imajući u vidu privremene zdravstvene mjere i odredbe Zakona u unutrašnjim poslovima, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o javnim priredbama i okupljanjima, pozivanje i prikupljanje obavještenja od poslanika u Skupštini Crne Gore Gorana Danilovića predstavlja dužnost i posao policije pa Savjet je konstatovao da su policijski službenici CB Podgorica postupali zakonito i profesionalno.

Savjet je naveo da je obaviješten da poslanik Goran Danilović nije imao primjedbi na postupanje policije i istakao je korektan odnos službenika prema njemu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.