URA: Pozdravljamo odluku o izgradnji novog Urgentnog bloka
URA

URA: Pozdravljamo odluku o izgradnji novog Urgentnog bloka

Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prihvatili su raniji prijedlog URE o gradnji nove zgrade Urgentnog centra navode iz ove partije komentarišući izjavu dr Jevta Erakovića da će se graditi novi Urgentni centar vrijedan 16 miliona eura, kazali su iz te partije.

Iz URE podsjećaju da je ta partija još u januaru 2018. godine predstavila program sveobuhvatne reforme zdravstvenog sistema pod nazivom „Zdravstvo za sve“ koji je radio tim eminentnih stručnjaka na čelu sa dr Miodragom-Carom Pavličićem.

“U tom programu kao jedan od prioriteta navedena je upravo izgradanja nove zgrade Urgentnog bloka u krugu aktuelnog Kliničkog centra sa smještajnim kapacitetima, intenzivnom njegom i operacionim salama. Zbog toga pozdravljamo najave koje dolaze od zdravstvenih vlasti o realizaciji ovog prijedloga”, ističu u URI.

Podsjećaju da su nedavno predložili i izgradnju privremene intenzivne njege za kovid pacijente i tom prilikom podsjetili na raniji prijedlog o izgradnji nove zgrade Urgentnog centra.

Iz URE ocjenjuju da su aktuelni operacioni blok i intenzivna njega odavno mali i nedovoljni za potrebe KCCG, što se posebno ogleda u nedostatku smještajnih kapaciteta i blizini intenzivne njege operacionom bloku.

“Za posljednjih 30 godina otvorene su mnogobrojne subspecijalističke jedinice, pa je Klinički centar postao jako tjesan za optimalno odvijanje procesa rada”, pojašnjavaju oni.

Još jednom pozivaju zdravstvene vlasti da se, kako kažu, što prije donese odluka i otpočne realizacija kapitalnog projekta rekonstrukcije postojećeg Kliničkog centra i izgradnja novog II bloka Kliničkog centra za najsloženije programe.

Iz URE navode da bi se izgradnjom II bloka Kliničkog centra, koji bi imao nove operacione sale, odvojene intezivne njege i sopstvene smještaje kapacitete stvorili preduslovi da se u novi II blok prebace svi subspecijalistički i operativni programi čime bi se, ocjenjuju, doprinijelo funkcionalosti zdravstvenog sistema.

Smatraju i da je neophodno formirati stručna tijela koja će napraviti projekat budućeg KCCG i predlažu da se sa međunarodnim kreditnim institucijama obezbijedi novac za ovu kapitalnu investiciju za crnogorsko zdravstvo.

“Čekanje za realizaciju ovog, za cijelu Crnu Goru, najprioritetnijeg zdravstvenog projekta će po mišljenju mnogih zaustaviti razvoj vrhunske medicine u Crnoj Gori. Dok se ne izgrade novi Urgentni blok i II blok Kliničkog centra Crne Gore ne možemo imati funkcionalan sistem zdravstvene zašite”, smatraju u URI.

“Novca u sistemu ima ako se on rasporedi na pravilan način. Osim toga sada je neophodno iskoristiti fondove Evropske unije koji su najavljeni kao pomoć Zapadnom Balkanu. Zaboravljena petlja i priključne instalacije  na auto-putu koštaće nas oko 100 miliona eura. Izgradnja II bloka Kliničkog centra Crne Gore i izgradnja novog Urgentnog bloka, zajedno sa njihovim kompletnim opremanjem prema našim procjenama ne bi iznosili više od 80 do 90 miliona eura”, zaključuje se u saopštenju URE.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.