Antitijela pronađena u krvi lame mogla su da spriječe infekcije KOVID-19
Ilustracija

Studija dokazala

Antitijela pronađena u krvi lame mogla su da spriječe infekcije KOVID-19

Prema novoj studiji koju je međunarodni tim istraživača objavio u stručnom časopisu "Cell", antitijela pronađena u krvi lame mogla su da spriječe infekcije KOVID-19.

"Ovo je jedno od prvih antitijela za koje se zna da neutrališe SARS-CoV-2", rekao je u izjavi Džejson Meklalan sa Univerziteta u Taksasu i koautor studije.

Istraživači su do toga došli na osnovu istraživana od prije četiri godine u kojima su otkrili da su antitijela, iz tada devetomjesečne lame po imenu Vinter, uspjela da neutrališu i SARS-CoV-1 i MERS-CoV viruse tokom šest nedjelja.

Srećom, antitijela lame Vinter, koja sada ima četiri godine, takođe su se pokazala efikasnim u borbi protiv SARS-CoV-2, virusa koji prouzrokuje KOVID-19.

Iznenađujuće je da ovo nije prvi put da se lame koriste u istraživanju antitijela, kako prenosi “The New York Times”. Antitela iz lame korišćena su u radu koji je povezan sa HIV-om i gripom, gdje su pomogla otkrivanju obećavajućih terapija.

Zahvaljujući maloj veličini "antitijela", oni se lakše mogu da povežu sa različitim dijelovima virusa.

"Vezivanje ovog antitijela za špic virusa može da spriječi njegovo vezivanje i ulazak, što efektivno neutrališe virus", objasni je Daniel Vrap koautor studije.

Naučnici se nadaju da je plan liječenja novoinficiranih terapijom koja uključuje antitijela posebno obećavajući.

"Vakcine se moraju da daju mjesec ili dva prije infekcije da bi se pružila zaštita", rekao je Meklalan i dodao:

"Uz terapiju antitijelom direktno dajete nekome zaštitna antitijela i tako, odmah nakon tretmana, trebali bi da budu zaštićeni."

"Antitijela bi se takođe mogla da koriste za liječenje nekoga ko je već bolestan da umanji težinu bolesti", istakao je doktor.

"Ima još mnogo posla da bi se ova terapija mogla da uvede u kliniku", rekao je Ksavier Silens, molekularni virusolog sa Univerziteta Gent u Belgiji i koautor studije.

 

Izvor: Futurism.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.