Kombinacija tri antivirusna lijeka doprinijela ublažavanju simptoma oboljelih od koronavirusa
Ilustracija

Kombinacija tri antivirusna lijeka doprinijela ublažavanju simptoma oboljelih od koronavirusa

Prema rezultatima manjeg istraživanja koje su sproveli hongkonški naučnici, kombinacija tri antivirusna lijeka doprinijela je ublažavanju simptoma kod pacijenata sa blagom do umjerenom infekcijom KOVID-19 i za kratko vrijeme smanjila je količinu virusa u njihovu organizmu.

U studiji je učestvovalo 127 pacijenata, a naučnici su uporedili efekat lijekova pomoću kontrolne grupe.

Jedna grupa je dobijala kombinaciju tri lijeka: lijeka za liječenje HIV-a, lopinavir-ritonavira, lijeka ribavirina za terapiju hepatitisa i beta interferona kojim se liječi multipla skleroza.

Kontrolna grupa pacijenata dobijala je samo lijek za HIV.  

Rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "Lancet" pokazali su da je, u odnosu na pacijente iz kontrolne grupe kod kojih virus više nije mogao da se otkrije u roku od 7 do 12 dana od početka terapije, u grupi pacijenata koja je dobijala kombinaciju tri lijeka virus “nestao”, odnosno nije mogao da se detektuje i pet dana ranije.  

"Istraživanje ukazuje na to da se ranim liječenjem blagog do umjerenog oblika KOVID-19 kombinacijom tri antivirusna lijeka može brzo da se suzbije količina virusa u organizmu pacijenata, da može da ublaži simptome i smanji rizik od zaraze zdravstvenih radnika", rekao je Kvok- Jung Juen, profesor sa Univerziteta u Hong Kongu i jedan od učesnika istraživanja.

Pojasnio je i kako smatra da je smanjen rizik od zaraze zdravstvenih radnika vjerovatno posledica efekta kombinacije lijekova na smanjenje količine virusa koji može da se širi.  

U sklopu studije svi pacijenti su dobijali standardnu ​​bolničku negu u skladu sa potrebama. Nekima je bila potrebna dijaliza, drugima respirator, a nekima antibiotici ili kortikosteroidi.  

Kovk-Jung Juen rezultate smatra "ohrabrujućim", ali ističe da je istraživanje efikasnosti ove kombinacije lijekova potrebno da sprovedete na većem broju pacijenata i na osobama sa težim oblikom KOVID-19.  

I nezavisni stručnjaci rezultate smatraju pozitivnim, ali kažu da će da budu potrebne detaljnije studije na većem broju ispitanika.  

"Ovakvi rezultati bez sumnje upućuju na opravdano uključivanje beta interferona na spisak lijekova sa obećavajućim ishodom u liječenju oboljelih od KOVID-19 u daljim randomiziranim ispitivanjima ", rekao je Stiven Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.  

Dodao je i da je dugogodišnje iskustvo u liječenju virusa humane imunodeficijencije (HIV), koji prouzrokuje AIDS, pokazalo da se ta bolest najdjelotvornije liječi kombinacijom različitih lijekova, "što bi mogao da bude slučaj i sa KOVID-19".  

 

Izvor: Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.