Bečić: Pobjeda je neodvojiva od žrtve, na današnji dan Čupić ušao u istoriju
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora

Dan Evrope i pobjede nad fašizmom

Bečić: Pobjeda je neodvojiva od žrtve, na današnji dan Čupić ušao u istoriju

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, čestitao je danas Dan Evrope i pobjede nad fašizmom, ističući da je današnji datum jedan od najvažnijih kako u svjetskoj tako i crnogorskoj istoriji, podsjetivši da je na današnji dan Ljubo Čupić svojim osmjehom prema smrti otišao u istoriju.

"Mnogo je razloga da Crna Gora ovaj datum smatra jednim od najznačajnijih u svojoj bogatoj i svijetloj istoriji jer je nemjerljiv doprinos naših antifašističkih boraca i slobodara u oslobađanju Evrope od najveće pošasti – fašizma", naveo je Bečić.

On je naveo da je istorija Drugog svjetskog rata za nas izrodila posebnu simboliku, i da se dan pobjede nad fašizmom podudara sa datumom smrti jedne od ikona antifašizma na ovim prostorima – Ljuba Čupića. 

Objasnio je da nas je na taj način istorija naučila da je pobjeda neodvojiva od žrtve.

"Tako je i udar fašizma kod nas našao iskru pobjede i slobode u neponovljivom osmjehu Čupića uoči strijeljanja koji se upravo sa našeg tla vinuo u sazvježđa univerzalnih simbola prkosa zlu i nepravdi. Osmjeh Ljuba Čupića, stoga, treba da bude naše „vjeruju“, u svim sličnim okolnostima neophodnosti borbe protiv svih nepravdi i u našem vremenu", poručio je Bečić.

Predsjednik Demokrata kazao je da je obaveza svih kojih istinski baštine antifašističke tekovine da se, drže upravo tog osmjeha, da se nepokolebljivo bore za ljudska prava i slobode i da imaju tolerantan odnos prema drugom i drugačijem da poštuju prava na raznolikost na međunacionalno i međuvjersko razumijevanje i solidarnost.

Istakao je da je neophodnost te borbe danas veća iz razloga što sa međunarodnih relevatnih adresa dobijamo upozorenja da više nismo demokratska nego autoritativna država, da smo posljednji u slobodi medija, da se ne razrješavaju slučajevi ubistva i napada na novinare, da su odbačene sve evropske vrijednosti utemeljene na jednakosti i slobodi, da se, na različitim nivoima sprovodi diskrimacija i da su institucije zarobljene a da je pravosuđe u nedostojnom položaju.

"U želji da naša savremenost uskoro postane onakvom kakva će dati puni smisao nezaboravljenoj borbi i žrtvi naših predaka u Drugom svjetskom ratu, još jednom, srdačno, svim građankama i građanima Crne Gore, čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, kao i Dan Evrope", zaključio je Bečić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.